Reguli in acordarea primului ajutor in cazul...

11 Septembrie 2012
11 Septembrie 2012
prim ajutorfrigvatamari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se acorda primul ajutor in cazul vatamarilor produse de frig
 
Expunerea la frig poate produce leziuni locale superficiale sau profunde - degeraturi - sau poate provoca o racire generalizata a corpului - hipotermia.

Factorii care pot amplifica influenta frigului asupra organismului sunt gradul de oboseala, imobilitatea prelungita, consumul de alcool, varsta sau starea fizica a lucratorului.
 
In cazul vatamarilor produse de frig, trebuie respectate cateva reguli de acordare a primului ajutor, si anume:
 
- Adapostiti victima si asigurati-i caldura si bautura calda. Caldura nu trebuie asigurata brusc, ci treptat, ajungandu-se la o temperatura de 24°C numai dupa 3-4 ore. Slabiti imbracamintea stransa, scoateti incaltamintea, manusile si inelele victimei.
- Indepartati hainele umede si inlocuitile cu imbracaminte uscata, calda.
- Protejati fata, mainile sau picioarele victimei cu materiale calde si uscate sau folosind ca sursa de caldura propriul dvs. corp.
- Nu aplicati direct pe zona inghetata, o sursa de caldura si nici zapada sau apa rece.
- Nu fortati victima sa se miste inutil, ceea ce poate cauza trecerea sangelui rece de la extremitati in interiorul corpului, reducand in continuare temperatura acestuia.
- Nu agravati vatamarile produse de frig prin manevrele dvs., tratati partile vatamate cu grija si blandete, pentru a preveni o lezare suplimentara a tesuturilor.  Daca este necesar, bandajati zonele inghetate sau basicate, asigu randu-va ca bandajele nu sunt stranse prea tare.
- Nu frecati zona inghetata, deoarece celulele tesutului inghetat contin cristale de gheata care pot taia si distruge acel tesut.
- Cand situatia o permite, folositi bai cu apa calda la o temperatura de 40°C (o apa mai fierbinte va provoca dureri foarte mari).
 
Vatamarile produse prin actiunea frigului pot fi prevenite daca va instruiti lucratorii sa ia urmatoarele masuri:
 
- Mentineti-va cald! Purtati imbracaminte care pastreaza caldura corpului, dar fara a da nastere la transpiratie. Cateva straturi de imbracaminte usoara si comoda asigura o protectie mai buna decat un singur strat de haine groase. Acoperiti-va capul pentru a diminua pierderea de caldura.
- Evitati sa purtati bijuterii, incaltaminte sau haine care va strang.
- Pastrati-va cat mai uscat! Evitati umezirea cauzata de transpiratie, ploaie sau zapada, care contribuie la pierderea caldurii corpului. Nu plecati singur. Verificati-va unul pe celalalt pentru a descoperi eventualele
semne de inghet sau de oboseala.
- Evitati oboseala si odihniti-va din cand in cand in zone adapostite si calde.
- Consumati produse alimentare cu aport mare de energie si care se transforma repede in surse de energie pentru organism.
- Evitati tutunul si alcoolul! Nicotina afecteaza vasele de sange. Alcoolul da o falsa impresie de reincalzire. Ambele potenteaza actiunea frigului asupra organismului.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]