La jumatatea saptamanii trecute au fost adoptate noi masuri privind coordonarea sistemelor de securitate sociala pentru insotitorii de zbor, stewarzi si piloti, precum si accesul la ajutoarele de somaj pentru persoanele care lucreaza pe cont propriu in strainatate. Personalului de pe liniile aeriene i se va aplica prevederile legislative referitoare la securitatea sociala din tara in care, in mod obisnuit, isi incepe si termina munca.
"Noile reglementari vor imbunatati functionarea pietei unice prin marirea protectiei sociale pentru un numar mai mare de lucratori mobili din Uniunea Europeana cum ar fi membrii echipajelor de zbor sau persoanele care lucreaza pe cont propriu in strainatate" a declarat Milan Cabrnoch (ECR, Republica Ceha), responsabil pentru adoptarea de catre Parlamentul European a acestor prevederi legislative. Rezolutia a fost adoptata cu 540 voturi pentru, 19 impotriva si 30 abtineri.
Astfe, in vederea garantarii unui grad de protectie sociala sporit, a fost introdus conceptul de "loc de origine" -acesta este definit ca locul in care pilotii si insotitorii de zbor "isi incep si termina in mod normal perioada de activitate" si unde "operatorul aerian nu este responsabil pentru cazarea membrilor echipajului".
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In ceea ce priveste persoanelor care lucreaza pe cont propriu intr-o alta tara (acele persoane care se intorc in tara de origine cel putin odata pe saptamana), daca acestea contribuie la schema de ajutor de somaj a acelei tari, apoi se intorc in tara de origine unde nu exista ajutor de somaj pentru persoanele care lucreaza pe cont propriu, atunci tara in care aceste persoane au lucrat va trebui sa plateasca ajutorul de somaj.