Vrem sa stim daca pe adeverintele de vechime emise de noi suntem obligati sa punem si stampila societatii noastre (a firmei de contabilitate) la randul intocmit.
Astfel adeverinta ar avea DOUA STAMPILE ? una a reprezentantului legal si una a celor care au intocmit adeverinta, este corect , va fi acceptata de Casele de Pensii?
Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
Raspuns: In conformitate cu dispozitiile art. 34 alin. (5) din Codul muncii , la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad obligatia angajatorului de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
250 Modele Fise de Post
Asadar, angajatorul are obligatia sa elibereze salariatilor sau fostilor salariati adeverinte prin care sa ateste, printre altele, vechimea in munca.
Legea nu prevede cu caracter general un model tip al adeverintei, astfel incat, apreciem ca, continutul acesteia se stabileste de angajator tinand cont de cele solicitate de salariat.
In situatiile speciale in care legea stabileste un model al adeverintei, angajatorul are obligatia sa elibereze adeverinta conform modelului reglementat legal.
De exemplu, conform art. 126 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 , adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
Astfel, adeverinta prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de mu
nca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmeste potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 263/2010. Acest model impune semnarea adeverintei de persoana care a intocmit-o.
In consecinta, continutul adeverintei este stabilit de angajator tinand cont de solicitarea salariatului, daca nu este stabilit de lege un model al adeverintei. Pentru situatiile in care legea stabileste un model, angajatorul are obligatia sa elibereze adeverinta dupa modelul reglementat legal.