Angajatorii care nu colaboreaza cu inspectorii de munca, amendati cu 10.000 lei

05 Aprilie 2012
05 Aprilie 2012
inspectori muncaamenzideclaratii scriseLegea 51/2012Legea 108/1999
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Potrivit modificarilor aduse de Legea 51/2012 care a intrat in vigoare de la inceputul acestei luni si care a efectuat schimbari in continutul Legii 108/1999, angajatorii si persoanele care sunt gasite la fata locului in timpul unui control al inspectorilor de munca pot fi sanctionati cu amenzi de pana la 10.000 de lei daca refuza sa dea informatii despre evenimentul cercetat de acestia.

Astfel, asa cum mentioneaza textul de lege, impiedicarea in orice mod a inspectorilor de munca sa exercite, total sau partial, controlul prin orice actiune sau inactiune a conducatorului unitatii, a reprezentantului legal, a unui angajat ori a altei persoane aflate in locatiile supuse controlului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pana acum amenda fiind cuprinsa intre 4.500 si 9.000 de lei.

Noile reglementari obliga astfel persoanele fizice sau juridice sa puna la dispozitia inspectorilor de munca documentele si informatiile solicitate de catre acestia, necesare controlului ori cercetarii evenimentului.

Potrivit unei declaratii luate de Mediafax, inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a afirmat: "Aceeasi amenda de pana la 10.000 de lei va fi aplicata si persoanelor care sunt gasite la fata locului, in momentul unui control, care refuza sa dea informatii despre evenimentul cercetat de inspectorii de munca. Tot cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei vor fi amendate si entitatile controlate de Inspectia Muncii care nu indeplinesc sau indeplinesc partial masurile dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de inspectori".

Modificarile aduse legii dau posibilitatea personalului Inspectiei Muncii si inspectoratelor teritoriale de munca sa beneficieze de sprijin financiar din partea institutiei, prin suportarea sumelor necesare asigurarii asistentei juridice, in cazurile in care actele si faptele indeplinite in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fac obiectul unor proceduri judiciare.

O alta modificare adusa de Legea 51/2012 ii da acum dreptul inspectorului de munca sa identifice, pe baza actelor care dovedesc identitatea sau pe baza altor documente, persoanele aflate in locurile de munca sau in alte locuri supuse controlului ori cercetarii evenimentelor si sa impuna completarea fisei de identificare. Persoanele care refuza sa completeze aceasta fisa de identificare ar putea, conform noii legi, sa fie amendate cu pana la 10.000 lei.

In acelasi timp, inspectorii de munca pot lua declaratii scrise, fara ca prezenta martorilor sa mai fie obligatorie. Inspectorii de munca pot dispune si interzicerea, restrictionarea sau chiar retragerea unui produs de pe piata sau rechemarea acestuia.





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]