De asemenea, controleaza activitatea de instruire, informare si consultare a salariatilor si furnizeaza informatii in vederea imbunatatirii acesteia.
In cazul in care constata o stare de pericol grav si iminent de accidentare sau de imbolnavire profesionala, acestia pot dispune sistarea activitatii sau oprirea din functiune a echipamentelor de munca si sesizeaza organele de urmarire penala.
Citeste mai multe pe PortalSSM.ro >>>
Principalele drepturi ale inspectorilor de munca sunt urmatoarele:
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
– sa aiba acces liber, permanent si fara instiintare prealabila in sediul oricarui angajator si in orice alt loc de munca organizat de persoane fizice sau juridice;
– sa identifice, pe baza actelor care dovedesc identitatea sau pe baza altor documente, persoanele aflate in locurile de munca sau in alte locuri supuse controlului sau cercetarii evenimentelor si sa impuna completarea fisei de identificare;
(...)
Citeste mai multe pe PortalSSM.ro >>>
Controlul este o activitate care in mod normal se desfasoara sub forma de vizite in unitati, pentru a se verifica modul in care sunt cunoscute, aplicate si respectate reglementarile in vigoare in domeniul de competenta (SSM).
Ce tipuri de controale pot realiza inspectorii muncii?
1. Controlul inopinat se desfasoara fara anuntarea prealabila a angajatorului. Acest tip de inspectie isi propune verificarea operativa si inopinata a unor probleme specifice rezultate din activitatea curenta. In cadrul unor astfel de inspectii se urmareste verificarea uneia sau a mai multor probleme, cum ar fi:
– verificarea modului cum au fost raportate si realizate masurile stabilite la inspectiile din cadrul unitatii respective;
– verificarea semnalarilor provenite din reclamatii, plangeri sau sesizari;
(...)
2. Controlul tematic reprezinta o metoda generala de inspectie, folosita in investigarea si influentarea activitatii de securitate si sanatate in munca desfasurata de angajator, care poate fi aplicata in toate tipurile de unitati si in inspectia oricarui tip de problema din domenul securitatii si sanatatii in munca.
3. Metoda de control sistem este aplicabila tuturor intreprinderilor si/sau unitatilor pentru controale planificate, prin aceasta urmarindu-se realizarea unei analize de ansamblu asupra tuturor problemelor specifice securitatii si sanatatii in munca.
Controlul presupune in general 3 etape: planificarea, vizita de control si activitati in completare – verificare masuri.
Se stabileste ca regula generala ca inspectia-sistem sa aiba un impact minim asupra activitatilor productive desfasurate in cadrul intreprinderii.
In situatia controalelor tematice sau tip sistem, angajatorul este informat in scris sau telefonic cu privire la efectuarea vizitelor de inspectie.
Sursa: PortalSSM