O modificare a Codului muncii care nu flexibilizeaza nicidecum relatiile de munca

11 Martie 2011
11 Martie 2011
relatiile de muncacodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul ne explica faptul ca doreste, prin modificarile Codului muncii, sa flexibilizeze raporturile de munca.

Si se contrazice singur prin proiectul de modificare.

Sa vedem ce scrie, in materia prezentarii certificatului medical la angajare, actualul text din Cod si unde se doreste modificarea.

In prezent textul art. 27 - Codul Muncii suna asa:

"(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) In situatia in care salariatul prezinta certificatul medical dupa momentul incheierii contractului individual de munca, iar din cuprinsul certificatului rezulta ca cel in cauza este apt de munca, contractul astfel incheiat ramane valabil.
(4) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
(5) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.
(6) La angajarea in domeniile sanatate, alimentatie publica, educatie si in alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita si teste medicale specifice”.

Atentie la alineatul 3! Daca, din orice motiv, salariatul nu reuseste sa prezinte dovada ca e apt de munca, legea (Codul muncii actual) lasa ca nulitatea sa se acopere. Ei bine, tocmai aceasta prevedere (de reala flexibilitate) urmeaza a fi eliminata prin proiectul de modificare a Codului muncii!

Mai e ceva de discutat.

Codul muncii stabileste si alte situatii in care certificatul medical (examenul medical) este obligatoriu. Mai precis, potrivit art. 28, certificatul medical (examenul medical) este obligatoriu in urmatoarele categorii de situatii:

a) la inceperea activitatii intr-un loc de munca, indiferent daca aceasta coincide cu incheierea sau cu modificarea contractului individual de munca ori cu incheierea sau cu modificarea contractului de ucenicie, ori cu inceperea desfasurarii practicii profesionale.

b) In cazul detasarii sau trecerii in alt loc de munca ori in alta activitate, daca se schimba conditiile de munca

c) la inceperea misiunii in cazul salariatilor incadrati cu contract de munca temporara;

d) in cazul ucenicilor, practicantilor, elevilor si studentilor, in situatia in care urmeaza sa fie instruiti pe meserii si profesii, precum si in situatia schimbarii meseriei pe parcursul instruirii;

e) periodic, in cazul celor care lucreaza in conditii de expunere la factori nocivi profesionali, potrivit reglementarilor Ministerului Sanatatii si Familiei;

f) periodic, in cazul celor care desfasoara activitati cu risc de transmitere a unor boli si care lucreaza in sectorul. alimentar, zootehnic, la instalatiile de aprovizionare cu apa potabila, in colectivitati de copii, in unitati sanitare, potrivit reglementarilor Ministerului Sanatatii si Familiei;

g) periodic, in cazul celor care lucreaza in unitati fara factori de risc, prin examene medicale diferentiate in functie de varsta, sex si stare de sanatate, potrivit reglementarilor din contractele colective de munca.

Deci, daca la litera a) nu exista examen medical, nulitatea contractului de munca se acopera.

La litera c) e discutabil.

La restul literelor inexistenta certificatului NU atrage nulitatea contractului de munca.
Nu inteleg.

Chiar nu inteleg unde e flexibilizarea.

Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]