Salariatul dvs. ii aduce un prejudiciu unui tert. Cine plateste paguba? Dvs.!

codul munciiraspunderea patrimoniala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raspunderea angajatorului pentru faptele salariatului.
Este vorba despre un tip de raspundere guvernata de normele de drept civil. Ea intervine in ipoteza in care salariatul a produs un prejudiciu unui tert, in exercitarea atributiilor de serviciu. In acest caz, tertul va putea sa il traga la raspundere nu pe salariatul care l-a prejudiciat, ci pe angajatorul acestuia. Este un caz de raspundere delictuala pentru fapta altuia, juridic numita raspunderea comitentului pentru fapta prepusului, reglementata de Codul civil, nu de Codul muncii.

Exemplu
Daca autorul unui accident rutier este soferul unui camion care transporta marfa pentru unitatea unde era angajat, persoana prejudiciata se va putea adresa fie soferului, fie unitatii unde acesta este angajat, pentru a-si recupera prejudiciul.

De ce aceasta posibilitate, ca cel care raspunde sa nu fie efectiv cel
care a savarsit fapta, ci angajatorul acestuia?
Din punct de vedere teoretic, fundamentul acestei raspunderi consta in:

1. prezumtia de culpa in alegerea salariatului. Intr-adevar, desi nu angajatorul este cel care a savarsit delictul civil, el nu este lipsit de culpa: a angajat sa execute lucrarea respectiva o persoana care s-a dovedit necorespunzatoare, in sensul ca a savarsit o fapta producatoare de prejudicii;

2. ideea de garantie fata de victima. Daca nu ar exista raspunderea angajatorului pentru fapta salariatului, victima delictului civil s-ar putea afla in situatia de a nu-si acoperi prejudiciul, daca autorul faptei ar fi insolvabil;


3. ideea de risc. Angajatorul trage foloase de pe urma activitatii salariatului. De aceea este firesc ca angajatorul sa isi asume nu numai beneficiile, ci si riscurile pe care angajarea unui salariat le presupune.

Informatii complete despre raspunderea angajatorului pentru faptele salariatului gasiti in lucrarea de specialitate Consilier – codul muncii! Clic acum!

Semnalam insa ca angajatorul nu va raspunde pentru fapta savarsita de salariatul respectiv daca:
• salariatul se gasea in timpul orelor de program, dar desfasura activitati in interes propriu;
• cel pagubit stia ca salariatul nu actioneaza in interesul angajatorului sau;
• fapta salariatului nu are nicio legatura cu atributiile incredintate;
• salariatul a actionat impotriva ordinelor incredintate.

In toate aceste cazuri raspunde salariatul in mod direct, potrivit regulilor raspunderii
civile delictuale pentru fapta proprie.

Un salariat va aduce un prejudiciu? Sau poate ca dvs. aduceti un prejudiciu unui salariat? Pentru a afla ce trebuie facut in asemenea situatii, consultati capitolele R11-R13 privind raspunderea patrimoniala, din cadrul lucrarii Consilier – Codul muncii. Procedura completa, studii de caz, recomandari-beton. Clic aici!

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiraspunderea patrimoniala

Data aparitiei: 02 Decembrie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatul dvs. ii aduce un prejudiciu unui tert. Cine plateste paguba? Dvs.! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]