Caracterul unilateral al delegarii

16 Martie 2012
16 Martie 2012
delegarecaracter unilateral
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O modificare a contractului de munca, fie ea si temporara, presupune in principiu acordul ambelor parti. Delegarea insa se poate dispune unilateral de catre angajator.

Ori de cate ori apare drept necesar sub aspectul intereselor unitatii, angajatorul poate dispune deplasarea unui salariat de la locul de munca la o alta locatie in vederea indeplinirii unor sarcini de serviciu.

Delegarea presupune deci exercitarea atributiilor de serviciu in afara locului muncii.
Beneficiarul prestatiilor salariatului delegat este patronul acestuia, iar deplasarea se produce, evident, in interesul lui.

Angajatorul emite ordinul de deplasare, fara a fi necesara o justificare tehnica sau economica a masurii astfel dispuse. Deplasarea se va efectua in mod obligatoriu de catre salariatul notificat cu o decizie de delegare.

Subsecvent deciziei de delegare se emite Ordinul de deplasare intocmit, pe care il analizam in cadrul temei privitoare la Cheltuielile de deplasare.

ATENTIE!
Salariatul nu poate refuza delegarea. Chiar si daca este contestata la tribunal, decizia este executorie din momentul comunicarii, asadar salariatul este obligat sa o duca la indeplinire.

Refuzul ducerii la indeplinire a unei astfel de decizii constituie abatere disciplinara, putand atrage, in functie de toate circumstantele cauzei, aplicarea unei sanctiuni disciplinare mergand chiar pana la concediere. Intradevar, prin semnarea contractului individual de munca se considera ca salariatul si-a dat implicit acordul de a fi trimis in delegare, in cazul in care o asemenea masura apare ca necesara pe parcursul executarii sarcinilor de serviciu.

Exemplu:
Un agent de marketing, prin specificul muncii, poate fi trimis la diferite locatii pentru a promova produsele firmei. Pentru acest motiv s-a negociat o clauza de mobilitate, care da libertate angajatorului sa dispuna oricand deplasarea salariatului sau la punctele de interes pentru firma. In schimb, salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura, care compenseaza lipsa de stabilitate a locului de munca.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]