In atentia angajatorilor: modul de calcul al drepturilor salariale

drepturi salariale 2017mod de calcul salariucalculare drepturi salariale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vom mentiona ca veniturile din salarii, precum si cele asimilate salariilor, pensiile si alte drepturi de asigurari sociale, indiferent de sursa de finantare, indemnizatiile si alte drepturi prevazute de legi speciale, indemnizatiile de somaj, ajutoarele si prestatiile sociale, inclusiv alte drepturi de natura celor mentionate mai sus, acordate potrivit legii, se stabilesc in moneda noua, leu nou, denumita in continuare leu.

Aceste aspecte sunt reglementate de art. 3 din OUG 47/2005 privind unele masuri care trebuie luate pentru punerea in aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, incepand cu data de 1 iulie 2005, ca urmare a denominarii monedei nationale.


"Va rugam sa ne transmiteti opinia dv in ceea ce priveste modul de calcul al salariului brut realizat. In prezent modul de calcul folosit, rotunjeste matematic toate valorile componente ale salariului brut, inclusiv suma bruta totala. Din dorinta efectuarii unui calcul salarial cat mai corect, prin efectuarea platii fiecarui minut lucrat, exista posibilitatea efectuarii calculului salarial la valori cu doua zecimale?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Sumele rezultate precum si drepturile si obligatiile care se calculeaza, potrivit legii, se rotunjesc la un leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv, neglijandu-se fractiunile de pana la 49 de bani inclusiv.

Salariile de baza, pensiile, indiferent de sursa de finantare, si indemnizatiile de somaj vor fi intregite la un leu in favoarea persoanei care beneficiaza de dreptul respectiv.

Prevederile OUG 47/2005 se aplica pentru drepturile si obligatiile care se achita incepand cu luna iulie 2005.

Avand in vedere aceste prevederi consideram ca salariul brut realizat se rotunjeste la leu. De asemenea, creantele fiscale reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc prin rotunjire la un leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv si prin neglijarea fractiunilor de pana la 49 de bani inclusiv, conform OMFP 978/2005.


Sursa: PortalCodulMuncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi salariale 2017mod de calcul salariucalculare drepturi salariale

Data aparitiei: 12 Iunie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In atentia angajatorilor: modul de calcul al drepturilor salariale Nota: 4.89 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]