Aceste aspecte sunt reglementate de art. 3 din OUG 47/2005 privind unele masuri care trebuie luate pentru punerea in aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, incepand cu data de 1 iulie 2005, ca urmare a denominarii monedei nationale.
"Va rugam sa ne transmiteti opinia dv in ceea ce priveste modul de calcul al salariului brut realizat. In prezent modul de calcul folosit, rotunjeste matematic toate valorile componente ale salariului brut, inclusiv suma bruta totala. Din dorinta efectuarii unui calcul salarial cat mai corect, prin efectuarea platii fiecarui minut lucrat, exista posibilitatea efectuarii calculului salarial la valori cu doua zecimale?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Sumele rezultate precum si drepturile si obligatiile care se calculeaza, potrivit legii, se rotunjesc la un leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv, neglijandu-se fractiunile de pana la 49 de bani inclusiv.
Salariile de baza, pensiile, indiferent de sursa de finantare, si indemnizatiile de somaj vor fi intregite la un leu in favoarea persoanei care beneficiaza de dreptul respectiv.
Prevederile OUG 47/2005 se aplica pentru drepturile si obligatiile care se achita incepand cu luna iulie 2005.
Avand in vedere aceste prevederi consideram ca salariul brut realizat se rotunjeste la leu. De asemenea, creantele fiscale reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc prin rotunjire la un leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv si prin neglijarea fractiunilor de pana la 49 de bani inclusiv, conform OMFP 978/2005.
Sursa: PortalCodulMuncii