Atentie!
Art.40, alin.2), lit.i) spune ca angajatorul trebuie “sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.” In caz contrar, conform art.23 din Legea 108/1999, sanctiunea este amenda de pana la 10.000 de lei!
Redactarea unui anunt de angajarea discriminatoriu se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 400 de lei, iar chemarea unui angajat la lucru sambata, chiar si pentru 1 ora, intra la “nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal”, fapta sanctionata de art.260 lit. j) din Codul muncii cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei!
Pentru ca o organizatie sa fie considerata sanatoasa din punct de vedere etic, exista niste linii directoare care trebuie urmate:
- stabilirea, mentinerea si dezvoltarea unor relatii de business bazate pe incredere reciproca
- evaluarea factorilor de risc si indepartarea acestora
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
- promovarea egalitatii, diversitatii si integritatii la locul de munca si in relatiile de afaceri
- respectarea confidentialitatii informatiilor de orice natura
- sustinerea si demonstrarea valorilor si eticii pentru cresterea reputatiei profesionale
- demonstrarea si promovarea unor standarede corecte si rezonabile in tratarea oamenilor care lucreaza in sfera lor de influenta
- incurajarea celorlalti sa ia atitudine daca observa un comportament ilegal sau lipsit de etica
- implicarea unui Ofiter de etica in managementul tuturor proceselor strans legate de acest aspect in cadrul organizatiilor
- sanctionarea cu obiectivitate si corectitudine a tuturor abaterilor de la codul de etica – probabilitatea ca in viitor oamenii sa nu tina cont de cod daca stiu ca sunt urmariti, atentionati frecvent, sanctionati, va scadea simtitor
Stiati ca vorbim de etica:
- In cadrul interviurilor de angajare, cand multi recrutori adreseaza candidatilor intrebari interzise sau ii pun in situatii jenante pentru a le testa reactiile?
- Cand le solicitam viitorilor angajati documente care nu sunt necesare si care incalca drepturi fundamentale ale cetateanului?
- Cand in pozitii de management le cerem subordonatilor sa faca activitati care nu sunt in concordanta cu Codul Etic al companiei?
- Cand nu aplicam sanctiuni pentru fiecare abatere sesizata?
- Cand utilizam frecvent bunurile companiei in interes personal?
George Loewenstein, psiholog si economist, a propus in 1996 o explicatie mult mai pragmatica a motivelor pentru care oamenii triseaza. In opinia sa, oamenii pun in balanta beneficiile unei actiuni lipsite de etica si costurile/consecintele acesteia, decizia fiind luata in functie de rezultat.
Valoarea unei strategii e direct proportionala cu masura in care ea este acceptata, adoptata si “traita” de managerii care trebuie sa o implementeze.
autor: Corina Neagu – Consultant Senior Resurse Umane
Pentru mai multe informatii despre etica, va invitam sa consultati un ghid esential in domeniu: Probleme de Etica in HR