In cadrul sedintei plenare din 1 decembrie, deputatii europeni au adoptat noul cod de conduita pentru Membrii Parlamentului European. Acesta stabileste regulile si principiile pe care vor trebui sa le urmeze deputatii europeni pentru a evita conflictele de interese.
Codul de conduita se bazeaza pe principiul transparentei, impunand obligatia ca deputatii sa furnizeze declaratii publice si online, cu privire la orice activitate profesionala desfasurata in ultimii trei ani inainte de alegeri, ca si orice calitate de membru al vreunui board al unei companii, NGO, si/sau asociatii, in acea perioada sau in prezent.
Orice activitate remunerata desfasurata in timpul mandatului de deputat european, inclusiv scrierea, conferentierea sau furnizarea de consiliere, chiar si ocazional, va trebui sa fie facuta publica daca va conduce la un castig mai mare de €5,000 pe an.
De asemenea, orice cadou sau beneficiu evaluat la mai mult de €150 primit de un deputat european in cursul indeplinirii indatoririlor acestuia trebuie sa fie refuzat sau, daca acesta reprezinta oficial Parlamentul, sa fie transferate Parlamentului European.
Incalcarea codului de conduita impune o serie de sanctiuni. Astfel, pe baza unei decizii a Presedintelui Parlamentului dupa consultarea Comisiei Consultative, un membru poate fi sanctionat cu o mustrare, interzicere a diurnei de la 2 la 10 zile, suspendare temporara de la activitatile Parlamentului (fara a include dreptul de a vota) pentru maxim 10 zile, sau pierderea rolului de raportor sau alte pozitii alese in PE (pentru ultimele doua sanctiuni, este necesara o decizie de confirmare din partea Presedintelui). Orice astfel de sanctiune este facuta publica pe site-ul Parlamentului European.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul de conduita a fost aprobat cu 619 voturi pentru, 2 impotriva si 6 abtineri. Regulile intra in functiune la 1 ianuarie 2012.