Nou cod de conduita pentru Membrii Parlamentului European

parlamentul europeanconflicte de interesecod de conduita parlamentari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In cadrul sedintei plenare din 1 decembrie, deputatii europeni au adoptat noul cod de conduita pentru Membrii Parlamentului European. Acesta stabileste regulile si principiile pe care vor trebui sa le urmeze deputatii europeni pentru a evita conflictele de interese.

Codul de conduita se bazeaza pe principiul transparentei, impunand obligatia ca deputatii sa furnizeze declaratii publice si online, cu privire la orice activitate profesionala desfasurata in ultimii trei ani inainte de alegeri, ca si orice calitate de membru al vreunui board al unei companii, NGO, si/sau asociatii, in acea perioada sau in prezent.

Orice activitate remunerata desfasurata in timpul mandatului de deputat european, inclusiv scrierea, conferentierea sau furnizarea de consiliere, chiar si ocazional, va trebui sa fie facuta publica daca va conduce la un castig mai mare de €5,000 pe an.

De asemenea, orice cadou sau beneficiu evaluat la mai mult de €150 primit de un deputat european in cursul indeplinirii indatoririlor acestuia trebuie sa fie refuzat sau, daca acesta reprezinta oficial Parlamentul, sa fie transferate Parlamentului European.

Incalcarea codului de conduita impune o serie de sanctiuni. Astfel, pe baza unei decizii a Presedintelui Parlamentului dupa consultarea Comisiei Consultative, un membru poate fi sanctionat cu o mustrare, interzicere a diurnei de la 2 la 10 zile, suspendare temporara de la activitatile Parlamentului (fara a include dreptul de a vota) pentru maxim 10 zile, sau pierderea rolului de raportor sau alte pozitii alese in PE (pentru ultimele doua sanctiuni, este necesara o decizie de confirmare din partea Presedintelui). Orice astfel de sanctiune este facuta publica pe site-ul Parlamentului European.

Codul de conduita a fost aprobat cu 619 voturi pentru, 2 impotriva si 6 abtineri. Regulile intra in functiune la 1 ianuarie 2012.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
parlamentul europeanconflicte de interesecod de conduita parlamentari

Data aparitiei: 02 Decembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Nou cod de conduita pentru Membrii Parlamentului European Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]