In ceea ce priveste continutul registrului general de evidenta a salariatilor, acesta se va extinde pentru a include modificarile impuse prin HG 500/2011 cu urmatoarele categorii de informatii: Salariul, sporurile si cuantumul acestora; informatii privind suspendarile si detasarile; alte informatii privind relatiile de munca.
Aceasta procedura are la baza mai multe principii generale care privesc registrul in format XML transmis integral, la fiecare actualizare a cel putin uneia din informatiile entitatilor: angajator, salariat, contract (fiecare transmitere efectuata va contine imaginea actuala, in ansamblu, a angajatorului, spre deosbire de versiunea anterioara a sistemului, cand puteau fi transmise in mod diferential doar entitatile actualizate), precum si modalitatile tehnice de transmitere a registrului in format XML reglementate prin H.G. 500/2011, solutia tehnica fiind aliniata cu prevederile acesteia.
Alte principii au in vedere faptul ca:
- Registrul va fi intocmit in continuare, din punct de vedere al structurii tehnice, in format XML, conform standardelor publice aplicabile;
- Conturile active online ale angajatorilor vor permite in continuare autentificarea, transmiterea si consultarea informatiilor proprii transmise;
- Fiecare transmitere cu succes a registrului, indiferent de modalitatea de transmitere, va fi confirmata prin generarea automata a unui cod unic de inregistrare in sistem ;
- Pentru angajatorii care utilizeaza aplicatii proprii de gestionare a registrului, vor fi publicate, suplimentar fata de acest document, urmatoarele instrumente de verificare a corectitudinii informatiilor si structurii registrului.
40 Modele de Regulament Intern
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
250 Modele Fise de Post
Sunt actualizate mai multe campuri, printre care datele privind angajatorul, datele care privesc salariatul, precum si datele care se refera la contractul de munca.
De retinut ca validarile de natura legislativa (prevazute prin articole din Codul Muncii sau a altor acte normative aplicabile) formeaza premisele deja asumate de angajatori pentru indeplinirea obligatiilor legale prevazute în H.G. 500/2011. Insa, pentru asigurarea integritatii si corectitudinii informatiilor, toate registrele de salariati vor fi validate la preluare atat din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere legislativ.
In plus, asigurarea confidentialitatii datelor pana la momentul depunerii online sau la ghiseul ITM este asigurata de fiecare angajator prin metode specifice fiecaruia, dupa cum prevede si H.G. 500/2011 la art. 8 alin 5. Modalitatile de transmitere a registrului valabile in prezent raman in continuare in vigoare, fiind reglementate prin H.G. 500/2011.
Conform HG 500/2011, fiecare angajator are obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora. Se mentioneaza, in continuare, ca angajatorii care au infiintat sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, carora le-au delegat competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca, pot delega acestora si competenta infiintarii registrului.
Registrul se completeaza si se transmite de catre una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisa de catre angajator.