Amintim faptul ca cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de radiatiile optice artificiale sunt definite in temeiul Ordinului nr. 706/2006 emis de ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei si publicat in M.Of. nr. 915 din 10.11.2006.
Care sunt tipurile de radiatii optice artificiale si reactiile asupra organismului uman:
1) Radiatiile ultraviolete, respectiv radiatiile optice cu lungimea de unda cuprinsa intre 100 nm si 400 nm.
Expunerea prelungita a lucratorului la radiatii ultraviolete poate sa produca:
- arsuri la nivelul pielii si al mucoaselor mergand pana la gradul II;
- degenerescente ale tesuturilor;
- aparitia de leziuni la nivelul ochilor.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
Valorile maxime admise ale expunerii energetice eficace pentru radiatiile ultraviolete cu actiune cutanata sau oculara sunt prevazute in Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 706/2006. Timpii de expunere zilnica admisi in functie de iluminarea energetica eficace pentru radiatiile ultraviolete actinice cu actiune oculara sau cutanata sunt prevazuti in Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 706/2006.
2) Radiatiile din spectrul vizibil si infrarosu apropiat, respectiv radiatiile optice cu lungimea de unda cuprinsa intre 400 nm si 1.400 nm.
- La expunerea de scurta durata, dar in conditiile unei intensitati foarte mari a radiatiei, se pot produce arsuri de diverse grade.
- La expunere prelungita la acest tip de radiatii pot aparea leziuni cutanate cronice.
- La nivelul ochiului, radiatiile infrarosii de intensitate foarte mare pot produce cataracta profesionala.
3) Radiatiile laser, respectiv radiatiile optice produse de un laser. Un produs cu laser se poate compune dintr-un singur laser sau poate incorpora mai multe lasere intr-un sistem complex optic, electric sau mecanic. Radiatia laser poate prezenta riscuri din cauza focalizarii foarte bune a fasciculului si a concentratiei foarte mari de energie asociata acestuia.
Razele emise de lasere de mare putere pot provoca arsuri ale tesuturilor, in general la nivelul ochilor si al pielii si, daca focalizarea este de durata mai lunga, pot fi afectate chiar organele interne.
Limitele de emisie acceptabile pentru fiecare clasa de produs cu laser sunt date in Anexele nr. 6 – 9 la Ordinul nr. 706/2006.
sursa: InfoInstitutii.ro