Rambursarea cheltuielilor aferente prestatiilor de boala si maternitate acordate asiguratilor in sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania pe teritoriul altui stat

prevedere bugetararambursarea cheltuielilorasigurari sociale de sanatateBanca Nationala a Romaniei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Casa de asigurari de sanatate vireaza in contul deschis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate la o institutie de credit echivalentul in lei al sumelor in valuta reprezentand cheltuielile ocazionate de acordarea prestatiilor de boala si maternitate asiguratilor aflati in evidenta acestora de catre furnizori de servicii medicale din alte state, in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii; in acest caz se utilizeaza cursul valutar de vanzare al institutiei de credit respective din ziua completarii solicitarii pentru acordare de prevedere bugetara. In situatia in care valuta utilizata nu are stabilit un curs de schimb de catre institutia de credit, se utilizeaza cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ziua completarii solicitarii pentru acordare de prevedere bugetara.

Pentru alocarea de prevederi bugetare se utilizeaza modelul de solicitare pentru acordare de prevedere bugetara prevazut in anexa nr. 1. In situatia in care exista prevederi bugetare neutilizate din solicitarile anterioare, la completarea cererii de plata externa se va utiliza cursul valutar de vanzare al institutiei de credit din ziua completarii ordinului de plata.

Pentru rambursarea cheltuielilor prevazute la alin. (1), angajamentul legal il constituie cererea de rambursare a cheltuielilor. Formularele „Propunere de angajare a unei cheltuieli“ si „Angajamentul bugetar individual/global“ se intocmesc in baza cererii de rambursare a cheltuielilor. Viza „Bun de plata“ se acorda in baza formularelor de
rambursare a cheltuielilor.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate transfera catre organismul de legatura din statul unde s-au acordat prestatiile de boala si maternitate sumele in valuta pe baza documentelor prevazute in anexa nr. 2.

Eventualele diferente de curs valutar vor fi suportate din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Sumele prevazute in anexa 2 se suporta din bugetul casei de asigurari de sanatate de la capitolul „materiale si prestari servicii cu caracter functional“.

In conditiile in care unui asigurat roman aflat pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene i se acorda asistenta medicala fara ca acesta sa prezinte cardul european de asigurari sociale de sanatate sau acesta nu este recunoscut de unitatea sanitara de la locul de sedere, asiguratul roman suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.

In baza unei cereri formulate ulterior catre casa de asigurari de sanatate la care persoana este asigurata, insotita de documentele justificative, asiguratului i se pot rambursa costurile acestor servicii in conformitate cu procedura instituita pentru utilizarea formularului E 126, prevazuta in Regulamentul (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, precum si in Regulamentul (CEE) nr. 574/72 al Consiliului, din 21 martie 1972, de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu salariatii si cu membrii familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Comunitatii.

Dupa finalizarea procedurii instituite pentru utilizarea formularului E126, in vederea rambursarii, casa de asigurari de sanatate va solicita alocarea de prevederi bugetare utilizand modelul de solicitare pentru acordare de prevedere bugetara prevazut in anexa nr. 3.

Rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de asiguratul din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania in conditiile alin. (1) si (2) se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate unde este luata in evidenta persoana asigurata. Rambursarea se realizeaza catre asigurat, la solicitarea acestuia, a unui membru al familiei (parinte, sot/sotie, fiu/fiica) sau a unei persoane imputernicite de acesta, in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei de la data efectuarii platii serviciului medical de catre asigurat. Cursul Bancii Nationale a Romaniei este stabilit de catre Banca Nationala a Romaniei in fiecare zi bancara. Acest curs este valabil pentru ziua urmatoare, implicit pentru toate tranzactiile ce urmeaza a fi facute in ziua urmatoare.

Rambursarea prevazuta la alin. (4) se realizeaza in termen de maximum 90 de zile de la finalizarea procedurii instituite pentru utilizarea formularului E 126.

In conditiile in care un asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fara aprobarea prealabila a casei de asigurari de sanatate unde este luat in evidenta ca persoana asigurata, acesta suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.

La solicitarea scrisa a asiguratului, a unui membru al familiei (parinte, sot/sotie, fiu/fiica) sau a unei persoane imputernicite de acesta, insotita de documente justificative, casa de asigurari de sanatate ramburseaza contravaloarea serviciilor medicale acordate potrivit alin. (1) si platite de acesta, la nivelul tarifelor prevazute la alin. (5).

Dupa intocmirea notei de calcul al sumei care se ramburseaza conform prevederilor alin. (2), casa de asigurari de sanatate va solicita alocarea de prevederi bugetare utilizand modelul de solicitare pentru acordare de prevedere bugetara prevazut la anexa nr. 3.

Rambursarea cheltuielilor in conditiile alin. (1), (2) si (3) se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate unde este luata in evidenta persoana asigurata catre asiguratul care solicita rambursarea, in lei.

Rambursarea poate avea loc numai in situatia in care serviciul medical acordat intr-un stat membru al Uniunii Europene si achitat de catre asigurat face parte din pachetul de servicii de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania.

Rambursarea se realizeaza in termen de maximum 90 de zile de la data inregistrarii la casa de asigurari de sanatate a cererii asiguratului, insotita de actele doveditoare. Rambursarea nu trebuie sa depaseasca contravaloarea in lei a serviciilor medicale achitate de asigurat, la cursul Bancii Nationale a Romaniei din data efectuarii platii de catre asigurat.

(Ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 465 din 19 aprilie 2011 pentru modificarea Normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 729/2009, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 290 din 26 aprilie 2011)


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prevedere bugetararambursarea cheltuielilorasigurari sociale de sanatateBanca Nationala a Romaniei

Data aparitiei: 30 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Rambursarea cheltuielilor aferente prestatiilor de boala si maternitate acordate asiguratilor in sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania pe teritoriul altui stat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]