Conform art. 32 din Normele metodologice de aplicare a O.U.G nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele asigurate aflate in incapacitate temporara de munca, care au urmat un tratament in strainatate pentru afectiuni care nu pot fi tratate in tara, beneficiaza de concediu medical acordat in conditiile si pe duratele prevazute de lege; certificatele de concediu medical se elibereaza de medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, in baza actelor doveditoare traduse si autentificate, la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data revenirii in tara.
Totodata conform art. 33 din acelasi act normativ, asiguratii care isi pierd capacitatea de munca in timp ce se afla in alta tara in interes de serviciu sau in interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, in baza actelor doveditoare traduse si autentificate, in conditiile si pe duratele prevazute de lege. Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de catre medicii curanti, in termen de maximum 5 zile de la data obtinerii avizului de la directiile de sanatate publica.
250 Modele Fise de Post
Legis Plus Legislatia Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
In consecinta, in functie de situatia in care se afla salariatul se procedeaza conform art. 32 sau conform art. 33 din Normele metodologice de aplicare a O.U.G nr. 158/2005.