3. Agentii de munca temporara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

       Agentii de munca temporara sunt societati comerciale autorizate in temeiul Hotararii Guvernului nr. 938 din 10 iunie 2004 sa desfasoare acest tip de activitate.

       Agentul de munca temporara este societatea comerciala autorizata de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei care pune provizoriu la dispozitie utilizatorului personal calificat si/sau necalificat pe care il angajeaza si salarizeaza in acest scop. Agentul de munca temporara a incheiat doua contracte: un contract individual de munca cu salariatul si un contract de punere la dispozitie cu utilizatorul.

       In practica, agentul de munca temporara se prezinta ca fiind firma de recrutare si head hunter, care realizeaza si servicii de leasing de personal. El va prelua intreaga parte "birocratica" a raportului de munca, astfel incat utilizatorul nu are decat de incheiat contractul de punere la dispozitie.

       In vederea obtinerii autorizatiei de functionare ca agenti de munca temporara, societatile comerciale trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) sa fie constituite potrivit legii si sa aiba prevazut in actul constitutiv, ca obiect de activitate, "Selectia si plasarea fortei de munca";

b) sa nu inregistreze debite la bugetul de stat, respectiv la bugetele locale sau provenind din neplata contributiilor de asigurari sociale, contributiilor de asigurari pentru somaj, contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, precum si a contributiilor pentru asigurari sociale de sanatate;

c) sa nu figureze in evidentele cazierului fiscal cu fapte sanctionate de reglementarile financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara;

d) sa nu aiba aplicate sanctiuni pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii, comerciale si fiscale;

e) sa constituie o garantie financiara.

      Garantia financiara se constituie prin depunerea unei sume intr-un cont distinct deschis la o banca din Romania, care sa acopere contravaloarea a 25 de salarii de baza minime brute pe tara, la care se adauga contributiile datorate de catre angajator bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj si bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.

      Autorizarea societatilor comerciale se face de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin directiile pentru dialog, familie si solidaritate sociala judetene sau a municipiului Bucuresti, in a caror raza teritoriala isi au sediul. In scopul obtinerii autorizatiei de functionare, societatile comerciale depun la directiile pentru dialog, familie si solidaritate sociala o cerere insotita de un dosar de autorizare.

      Pentru inregistrarea agentilor de munca temporara autorizati, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va infiinta Registrul national de evidenta a agentilor de munca temporara autorizati. Inregistrarea agentilor de munca temporara autorizati in acest registru se face la data primirii de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a copiilor autorizatiilor de functionare.

        O societate comerciala a carei cerere de autorizare a fost respinsa poate inainta contestatie, in termen de 30 de zile de la data comunicarii respingerii cererii, la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, care are obligatia sa o solutioneze in termen de 30 de zile de la inregistrare. Societatea comerciala poate introduce actiune la instanta de contencios administrativ, in cel mult 30 de zile de la data primirii rezolutiei motivate privind contestatia sau, in cazul in care nu primeste raspuns, de la data expirarii perioadei de solutionare a contestatiei.

        Agentii de munca temporara au obligatia de a tine evidenta contractelor de munca temporara si de a le inregistra la inspectoratele teritoriale de munca in a caror raza teritoriala sunt autorizati.

       Agentii de munca temporara sunt obligati sa mentioneze in mijloacele de promovare si informare a activitatilor desfasurate elementele necesare care sa permita identificarea lor ca agent de munca temporara, inclusiv seria, numarul si data emiterii autorizatiei de functionare, precum si numarul de inregistrare in Registrul national de evidenta a agentilor de munca temporara autorizati.

        Autorizatia de functionare a agentului de munca temporara se retrage in situatia in care agentul de munca temporara se afla in procedura de faliment sau de lichidare, precum si daca au fost aplicate, in mod repetat, sanctiuni pentru incalcarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 938 din 10 iunie 2004, ori nu s-au respectat prevederile legale privind plata drepturilor salariale.


de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 29 Decembrie 2005
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

3. Agentii de munca temporara Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]