Executivul a adoptat Hotararea de Guvern pentru aprobarea raportului analizei unitatilor sanitare cu paturi care nu pot incheia contracte cu casele de asigurari de sanatate, precum si a listei acestor unitati sanitare si Hotararea de Guvern privind desfiintarea unor unitati sanitare publice cu paturi din subordinea autoritatilor publice locale, a anuntat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Masurile, necesare in vederea eficientizarii structurilor spitalicesti din Romania, au fost elaborate ca urmare a activitatii Comisiei de analiza de la nivelul Ministerului Sanatatii, care a colaborat cu specialistii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Astfel, a fost stabilita o metodologie si mai multe criterii pentru desemnarea unitatilor sanitare care urmeaza sa nu mai primeasca finantare prin CNAS. „Pe baza analizei Comisiei si a criteriilor elaborate, s-au propus 67 de unitati sanitare publice cu paturi, cu care casele de asigurari de sanatate nu vor incheia contracte de furnizare de servicii medicale, incepand cu 1 aprilie 2011. Este un termen pe care l-am anuntat acum doua luni de zile. Este un termen cunoscut”, a afirmat Cseke Attila.
Ministrul Sanatatii a precizat ca din cele 67 de unitati selectate, 15 unitati sanitare nu au in prezent nicio linie de garda, 10 sunt spitale cu specific de boli cronice, care nu au prin structura nicio linie de garda, o unitate are doua linii de garda, iar 41 de spitale au o singura linie de garda, ceea ce inseamna ca medicul de garda nu poate raspunde solicitarilor pacientilor cu alte afectiuni decat specializarea sa, fiind nevoit sa transfere pacientii la alte unitati.
Ministrul Cseke Attila a tinut sa precizeze ca deciziile luate astazi respecta criteriul teritorialitatii de acoperire a serviciilor medicale: „Toate spitalele propuse pe aceasta lista sunt situate in maxim 45-50 km de alte unitati sanitare publice importante din judetul respectiv”.
In ceea ce priveste personalul celor 67 de unitati sanitare - 670 de medici si 2043 de asistenti medicali – ministrul Sanatatii a declarat ca acesta „poate fi preluat integral in cadrul caminelor de persoane varstnice care se infiinteaza daca autoritatea locala doreste acest lucru si care poate fi finantat chiar de maine din programul derulat prin Ministerul Muncii. In cazul in care autoritatile nu doresc acest lucru, personalul va fi redistribuit in cadrul sistemului sanitar romanesc, in trei etape.
Exista o procedura cunoscuta, publicata prin Ordin de ministru in Monitorul Oficial: prima etapa – redistribuire in cadrul judetului respectiv; a doua etapa - redistribuire in judetele limitrofe si a treia etapa – redistribuire la nivel national”. (Sursa: Guvernul Romaniei)