Se plateste contributia sociala pentru somaj daca angajatul are contractul de munca suspendat?

somajcontributia sociala pentru somaj
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se plateste contributia sociala pentru somaj daca angajatul are contractul de munca suspendat?

In cazul concediului de maternitate (de sarcina si lauzie), contractul individual de munca se suspenda de drept, iar in cazul concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului.

Alaturi de aceste doua cazuri de suspendare prevazute de art. 50 lit. a) si art. 51 alin. (1) lit. a), Codul muncii permite suspendarea contractului individual de munca, potrivit art. 54, prin acordul partilor. In ceea ce priveste contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorii au obligatia, in temeiul art. 27 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, de a retine si de a vira lunar contributia individuala, a carei cota se aplica asupra bazei lunare de calcul, reprezentata de venitul brut realizat lunar.

In acest sens, art. 14 din H.G. nr. 174/2002 detaliaza elementele de venit asupra carora se aplica aceasta contributie.

De asemenea, prin alin. (2) al art. 27 din Legea nr. 76/2002, se reglementeaza situatia in care contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza ca urmare a suspendarii raporturilor de munca, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile.

Textul precizeaza ca prevederea – potrivit careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira lunar contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj aplicand cota de contributie la venitul brut realizat – nu se aplica pe perioada in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor asigurate obligatoriu sunt suspendate potrivit legii.

In lunile in care raporturile de munca se suspenda, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile, contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj se va calcula asupra bazei de calcul astfel cum este definita la art. 14 alin. (1) din H.G. nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, corespunzatoare timpului efectiv lucrat in luna respectiva.

Problema apare, intr-adevar, in situatia in care persoana avand contractul de munca suspendat realizeaza si alte venituri, in baza contractului individual de munca sau a contractului colectiv de munca, altele decat cele din desfasurarea unei activitati profesionale, contractul de munca fiind in continuare suspendat.

Plata indemnizatiilor pentru cresterea copilului sau de maternitate nu se va suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale.

In lipsa unor precizari pe aceasta tema in normele de aplicare, concluzionam ca, pe aceasta perioada, nu ar trebui calculata contributia. Intr-o aplicare exacta a alin. (2) al art. 27 din Legea nr. 76/2002, rezulta ca prevederile potrivit carora angajatorii au obligatia de a retine si de a vira lunar contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra bazei lunare de calcul, reprezentata de venitul brut realizat lunar, "nu se aplica pe perioada in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevazute la art. 19, sunt suspendate potrivit legii, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile".

Precizam, de asemenea, ca prevederile art. 14 din H.G. nr. 174/2004 referitoare la baza lunara de calcul a contributiei sunt aplicabile in situatia in care angajatorii au obligatia de a retine si de a vira lunar contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile art. 27 alin. (1) din lege.

In contextul mentionat, programul declaratiei pentru somaj furnizat de ANOFM nu permite introducerea unor sume drept baza de calcul a contributiei in situatia in care pentru intreaga luna contractul de munca este suspendat, decat daca veti introduce, de exemplu, 1 ora lucrata in luna.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somajcontributia sociala pentru somaj

Data aparitiei: 05 Octombrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se plateste contributia sociala pentru somaj daca angajatul are contractul de munca suspendat? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]