Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA), Liviu Rogojinaru, a anuntat recent ca fondurile care se vor acorda companiilor afectate de pandemia de coronavirus vor fi impartite in trei categorii.
Cea mai mare parte a acestor fonduri, reprezentand circa 550 milioane de euro, va fi directionata catre dezvoltare.
"O sa va spun despre acel aproximativ un miliard de euro care vine la Ministerul Economiei. In prima categorie vor fi undeva in jur de 350 de milioane de euro repartizati. Sunt granturi nerambursabile. Va fi o grila nu complicata, nu va ganditi la nimic complicat. Pentru toate trei sectiunile discutam de contribuabilul sau agentul economic, sta in fata calculatorului si isi completeaza hartiile. Vine o singura data sa ne vedem, cand trebuie sa semnam contractele (...) si in trei minute a plecat de acolo cu contractul semnat, iar banii ii primeste in contul pe care il indica tot in mediul online. Ne vedem o singura data. Am dori sa nu ne intalnim nici atunci, dar se pare ca tehnic nu se poate. Daca am putea s-o rezolvam si pe asta am fi foarte fericiti", a spus Liviu Rogojinaru, in cadrul videoconferintei Antreprenoriat fara gen, potrivit Agerpres.
Ministrul a precizat, de asemenea, ca 350 de milioane de euro sunt arondati sectorului HORECA, firmelor care au activitatea intrerupta total sau partial ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritatile publice competente, potrivit legii, in perioada starii de urgenta sau companiilor din transporturi.
In ce priveste modalitatea de departajare si de stabilire a punctajului, se vor lua in calcul cifra de afaceri de anul trecut, numarul mediul de angajati de anul trecut, precum si faptul ca societatea este in activitate.
"Ce ne-ar interesa foarte mult cu acesti bani este sa ajutam societatile care sunt in dificultate si sa-i ajutam la modul in care sa devina bancabili, cum se spune. Am avut ieri o intalnire cu bancile. Exact pe problema aceasta am discutat. Sa vedem cum facem. Din 30.000 sa devina 50.000 de firme bancabile de asa maniera incat sa acceseze IMM Invest", a precizat Rogojinaru, citat de Agerpres.
In a doua sectiune mentionata de secretarul de stat se afla firmele care nu au avut niciun angajat la 31 decembrie si singurul care munceste este administratorul. Acesta a precizat, potrivit aceleiasi surse, ca exista cateva zeci de mii de firme de acest fel.
In a treia sectiune sunt alocati 550 milioane de euro, iar suma este destinata firmelor care vor sa acceseze fonduri pentru dezvoltare si marirea capacitatii de productie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<