Bogdan Hossu, liderul CNS „Cartel Alfa” a facut publice principalele nemultumiri ale sindicalistilor vizavi de varianta finala a Codului Muncii: „Cea mai grava modificare din ultima varianta este Articolul 1 care prevedea garantarea drepturilor individuale de munca si a drepturilor colective. Articolul a fost modificat astfel încat încalca flagrant Constitutia.
Ceea ce ei justificau ca nu vor desfiintarea contractelor colective de munca, de fapt asta se doreste. Mai este problema ca angajatorul poate da afara avand si dreptul de a face evaluarea angajatilor, iar a treia chestiune este ca vin în contradictie cu libertatea de asociere, dorind sa substituie sindicatelor aceasta institutie a reprezentantilor salariatilor”.
La randul sau, Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical, a declarat: „nu ai cum sa masori daca un angajator îsi va tine posturile ocupate pe perioada determinata sau nedeterminata. Nu mai exista posibilitatea de control. Au dat liber total la agentiile de munca temporara. Acum nu mai este nici un fel de restrictie”.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Adversarii noului Cod al Muncii contesta dreptul angajatorului de a concedia un angajat pe motivul ca acesta nu a obtinut rezultate bune la testele de evaluare: „Este un criteriu foarte subiectiv. Daca unui sef nu ii place de fata ta, poate formula subiectele testului intr-o asemenea maniera in care sa nu poti da raspunsurile pe care le doreste. Aceasta prevedere incurajeaza slugarnicia in randul angajatilor”.