Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat un act normativ potrivit caruia Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) vor putea fuziona numai in conditiile in care se obtine acordul majoritatii participantilor fondului de pensii absorbit.
Dupa ce cotizantii la Fondul de Pensii care dispare au fost informati si si-au dat acordul pentru efectuarea operatiunii, lor li se va recalcula numarul de unitati de fond in functie de valoarea activului personal transferat si de valoarea unitara a activului net al fondului de pensii facultative absorbant.
Norma privind fuziunea fondurilor de pensii facultative va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă pe site-ul autoritatii, la rubrica Legislatie, la data publicarii ei.
La sfarsitul anului 2010, pe pilonul III activau 13 fonduri de pensii facultative administrate de 10 firme autorizate de catre CSSPP. Hotnews scrie ca la aceeasi data, la aceste fonduri contribuiau 221.600 participanti, in crestere cu 18,4% raportat la decembrie 2009. Gradul de acoperire a fost de 5% din efectivul total al salariatilor din Romania.
La sfarsitul anului trecut, fondurile de pensii facultative detineau active nete in valoare de 328,0 milioane lei (76 milioane euro - curs mediu BNR la 31.12.2010), in crestere cu 60,7% fata de decembrie 2009.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
250 Modele Fise de Post
Cotizantii la fondurile de pensii private considera ca decizia CSSPP este buna si ar dori ca ea sa fie urmata de altele care sa ii implice mai activ in procesul decizional.