CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art.1.- (1)Prezenta lege stabileste:
a) principiile infiintării schemelor de pensii ocupationale si a fondurilor de pensii ocupationale;
b) principiile organizării si functionării administratorilor fondurilor de pensii ocupationale, precum si coordonarea activitatii altor entitati implicate in acest domeniu;
c) reglementarea si supravegherea prudentiala a sistemului pensiilor ocupationale.
(2) Dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale apartine angajatorului singur sau prin asociere cu alti angajatori cu consultarea reprezentantilor salariatilor.
Portal Codul Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
(3) Angajatorii, agenti economici care inregistreaza obligatii bugetare neachitate la scadenta la sfârsitul anului fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si fondurile sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu pot contribui la scheme de pensii ocupationale.
(4) Schemele de pensii ocupationale sunt furnizate de administratori cu consultarea angajatilor si sunt furnizate de catre administratori, pe baza unui prospect.
(5) Administratorii colecteaza contributii, investesc resursele financiare ale fondului de pensii ocupationale si platesc pensii ocupationale.
Art. 2 – (1) In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
1. active de fond de pensii ocupationale reprezinta instrumentele financiare, inclusiv numerarul, rezultate ca urmare a investirii activelor personale ale participantilor;
Cititi aici proiectul integral.