Gabriela Dita in newsletterul "Securitatea si sanatatea in munca"
In data de 3 februarie 2008 s-a publicat H.G. nr. 50/2009 (M.Of. nr. 63/3.02.2009) care modifica H.G. nr. 144/2008 privind aprobarea Normelor metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de dvs., in calitate de angajatori, se calculeaza pe baza datelor statistice din perioada de referinta, aferente sectorului de activitate – clasei CAEN din care faceti parte.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
40 Modele de Regulament Intern
Clasa de risc reprezinta gradul de risc de accidentare in munca si de imbolnavire profesionala, iar tariful de risc reprezinta procentul aplicat asupra bazei lunare de calcul a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale la care dvs., ca angajator, datorati contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale o constituie:
a) suma veniturilor brute realizate lunar;
b) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
Cotele de contributie datorate de dvs. in functie de clasa de risc se stabilesc prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat si se aplica asupra bazei lunare de calcul.
Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se aplica asupra sumelor reprezentand:
a) prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;
b) diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, precum si drepturile de autor;
c) participarea salariatilor la profit.
Fiecarei clase de risc ii corespunde un tarif de risc. Tariful de risc, respectiv cota de contributie, are valoarea cuprinsa intre 0,15 si 0,85%, aplicata asupra bazei lunare de calcul.
Daca modificati activitatea principala, implicit codul CAEN aferent, veti plati cota de contributie aferenta noului tarif de risc incepand cu luna urmatoare schimbarii activitatii principale, in baza declaratiei pe propria raspundere depuse.
In cazul in care plata contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale nu s-a efectuat in termenul legal, cheltuielile pentru prestatiile si serviciile de asigurare prevazute de lege si efectuate de asigurator se recupereaza de la angajator.
Recuperarea sumelor se va face de catre asigurator dupa stabilirea caracterului de munca al accidentului, respectiv caracterului profesional al bolii, si primirea documentelor justificative de plata de la prestatorii de servicii.