Anual, cotele de contributii in sistemul public de pensii sunt stabilite global (pentru angajat si angajator impreuna) prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, diferentiat in functie de conditiile de munca - normale, deosebite sau speciale (art. 18 alin. (2) si alin. (3) din Legea nr. 19/2000).
Angajatul si angajatorul vor datora impreuna:b) pentru conditii deosebite de munca - 36,3%
Cotele de contributii datorate de asiguratii incadrati cu contract individual de munca sau asimilati
Cota contributiei individuale de asigurari sociale, datorata de asiguratul care are calitatea de salariat sau este asimilat salariatului si contribuie in sistemul public de pensii este de 10,5%, indiferent de conditiile de munca, din care 2% reprezinta cota aferenta fondurilor de pensii administrate privat conform Legii 411/2004.
Cotele de contributii datorate de angajatori
Acesti contribuabili datoreaza la bugetul asigurarilor sociale de stat diferenta dintre nivelul cotelor de contributii de asigurari sociale stabilite in functie de conditiile de munca in care isi desfasoara activitatea si nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale (art. 22 alin. (3) din Legea nr. 19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare).
Concret, pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca contributia de asigurari sociale stabilita prin legea bugetului de stat (CAS global) este alcatuita din:
Portal Codul Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
• cota de contributie individuala (Ci) datorata de asiguratul persoana fizica;
• cota de contributie datorata de beneficiarul muncii prestate de acesta, angajator sau o alta persoana juridica asimilata (Ca).
Aceeasi modalitate de repartizare a CAS intre angajat si angajator se foloseste si in cazul functionarilor publici, al persoanelor care indeplinesc un mandat in cadrul unei autoritati de stat sau au calitatea de membru cooperator, al directorilor SA, precum si al salariatilor care cumuleaza aceasta calitate cu cea de prestatori de activitati remunerate in baza altor raporturi juridice decat cele de munca (asociati, administratori, PFA).
Astfel, in functie de conditiile de munca in care isi desfasoara activitatea asiguratul, cotele finale de contributii de asigurari sociale se impart intre asigurat si angajator, dupa cum urmeaza:
• Pentru conditii de munca normale:
CAS = 31,3%
Ci = 10,5% +
Ca = 20,8%
• Pentru conditii de munca deosebite:
CAS = 36,5%
Ci = 10,5% +
Ca = 25,8%
• Pentru conditii de munca speciale:
CAS = 41,3%
Ci = 10,5,5% +
Ca = 30,8%
Cum determinati conditiile de munca?
Pentru mai multe detalii despre CAS, CASS, concedii, indemnizatii, pensii, somaj click aici
Sunt asigurati obligatoriu in sistemul public de pensii, dar nu au calitatea de salariat si, prin urmare, nu impart cota de asigurari sociale cu un angajator urmatoarele categorii de asigurati:
• asociatul unic, asociati, comanditari sau actionari;
• administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
• membri ai asociatiei familiale;
• persoane autorizate sa desfasoare activitati independente.
In functie de conditiile de munca stabilite efectiv, cota de contributii datorata de aceste persoane va fi:
a) pentru conditii normale de munca - 31,3%;
b) pentru conditii deosebite de munca - 36,3%;
c) pentru conditii speciale de munca - 41,3%.
In cazul acestor asigurati nu se va mai evidentia cota individuala, intrucat ei datoreaza in intregime cota de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor de munca. Calculul va fi efectuat de catre casa teritoriala de pensii de la domiciliul asiguratului respectiv si va fi comunicat acestuia pentru efectuarea platii.
Categoriile de persoane mentionate datoreaza CAS si au obligatia depunerii declaratiei de asigurare ca asociat unic, administrator etc. numai in situatia in care:
Totul despre concedii, indemnizatii, contributii si pensii in Consilier - Asigurari sociale, lucrare sub forma de biblioraft cu actualizare periodica a informatiei.
In Consilier - Asigurari sociale gasiti inclusiv informatii despre:
- Cotele de CAS datorate de persoanele fizice asigurate facultativ in sistemul public de pensii
- Cotele de CAS datorate de ANOFM pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca ce sunt asigurate in sistemul public de pensii