Potrivit art. 5 din anexa la Hotararea Guvernului nr. 24/2006 pot adera la un fond de pensii facultative persoanele angajate in temeiul Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Aceste prevederi se aplica si cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca care presteaza activitatea in strainatate, in baza unor contracte incheiate cu un angajator roman.
Totodata, participantul la un fond de pensii facultative din Romania, care a fost detasat intr-o alta tara, are dreptul la continuarea platii contributiilor la acel fond pe durata detasarii sale (art. 77 alin. (2) din Legea nr. 204/2006).
La schimbarea locului de munca, domiciliului sau resedintei intr-o alta tara, stat membru al Uniunii Europene sau care apartine Spatiului Economic European, se pastreaza dreptul la pensia facultativa castigata in cadrul schemelor de pensii facultative din Romania. Va fi efectuata, plata pensiei, in acel stat, dupa scaderea taxelor si cheltuielilor aferente.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<