Conform art. 10 alin. (1) din
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii pentru ocuparea fortei de munca, in caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora.
Alin. (3) al aceluiasi articol stabileste ca angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca teritoriale ocuparea locurilor de munca vacante care au fost comunicate potrivit alin. (1), in termen de o zi de la data ocuparii acestora, in conditiile legii.
Asadar, angajatorii au obligatia sa comunice agentiei locurile de munca vacante in termen de 5 zile lucratoare, iar comunicarea ocuparii acestora se face in termen de o zi de la ocupare.
Sanctiunea nerespectarii acestor obligatii consta in amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.
In ceea ce priveste desfiintarea postului, apreciem ca acest aspect este la latitudinea angajatorului, care are dreptul si isi poate configura schema de posturi si de personal conform nevoilor sale. Astfel, daca ulterior vacantarii unui post, la nivelul angajatorului se modifica structura organizatorica anterior ex pirarii termenului de 5 zile lucratoare aferent obligatiei notificarii AJOFM, in sensul desfiintarii anu mitor posturi, inclusiv a postului vacant, apreciem ca aceasta decizie apartine angajatorului si este po si bila, in masura in care exista o justificare care sa sustina masurile propuse. in situatia in care, la un moment dat, chiar si in cursul aceluiasi an, angajatorul ia decizia modificarii structurii organizatorice, prin infiintarea unuia dintre posturile desfiintate, apreciem ca acest lucru este de asemenea posibil si legal.
Insa apreciem ca nu se poate mentiona ca un anumit post se desfiinteaza pana la identificarea unui candidat compatibil, solutia fiind desfiintarea in prima faza a acestuia si, ulterior, reinfiintarea sa, in mod justificat, legea neinstituind un anumit termen in care un post vacant desfiintat poate fi reinfiintat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<