Angajatorii romani au o problema mai mare decat pandemia: deficitul de munca, acesta fiind si motivul pentru care isi fac probleme, vizavi de bunul demers al afacerilor.
Intr-un studiu recent realizat de Deloitte si revista Fortune, se pare ca mai bine de 73% dintre companii sunt ingrijorate de modul in care deficitul de forta de munca si de competente le va influenta afacerea, in urmatorul an.
Desigur ca multi angajatori sunt ingrijorati de aparitia unor noi variante de COVID-19, in jur 70% dintre cei chestionati au aceasta temere. Totusi, se pare ca aceasta criza a fortei de munca generata de lipsa personalului creeaza o panica si mai mare printre angajatori, care nu stiu vor proceda in 2022.
Desigur ca Guvernul a aprobat un contingent de 100.000 muncitori straini, dar sa fie aceasta rezolvarea deficitului fortei de munca in Romania?
Pentru a acoperi deficitul de forta de munca inregistrat in domenii precum cel al constructiilor de cladiri, de drumuri, in restaurante, transporturi rutiere, hoteluri, panificatie etc., Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata.
Datele inregistrate Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, in perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de munca erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa, informeaza printr-un comunicat de presa institutia citata....mai multe despre
forta de munca 2022 >>>
Printre provocarile cu care se confrunta companiile, din punctul de vedere al fortei de munca, au mai fost enumerate recrutarea angajatilor (57%), crearea unui loc de munca potrivit pentru perioada post- pandemie (53%), pastrarea angajatilor (51%) si construirea unei forte de munca diverse, echitabile si bazate pe incluziune (43%).
Referitor la manierele prin care spera sa atraga personal, angajatorii romani recurg la beneficii de tipul flexibilitatii muncii (80%), concentrarea asupra sentimentului de sens superior (68%), asupra diversitatii, echitatii si incluziunii (68%), asupra starii de bine si sanatatii mintale (65%) si asupra factorilor de mediu, sociali si de guvernanta - ESG (50%).
Unii apeleaza si la resterea salariilor (50%) sau oferirea de mai mult timp liber angajatilor (24%), conform studiului Deloitte.
„Pe masura ce organizatiile s-au adaptat la noua normalitate caracterizata de incertitudine permanenta, atragerea si pastrarea angajatilor pe o piata a muncii tot mai competitiva a revenit pe primul loc in topul listei lor de prioritati strategice. Pandemia a accelerat schimbarile din domeniul muncii, iar acum flexibilitatea, dezvoltarea personala sau chiar reinventarea, starea de bine si sentimentul de apartenenta trebuie sa faca parte din oferta angajatorilor, impreuna cu sentimentul unui sens superior, care este legat din ce in ce mai mult de modul in care mediul de business contribuie la rezolvarea problemelor societale complexe, cum ar fi schimbarile climatice”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte Romania si Moldova, potritiv Hotnews.ro
Mentionam ca studiul CEO Survey a fost efectuat de Deloitte si revista Fortune in toamna anului 2021, fiind chestionati 120 de directori din 15 domenii de activitate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<