Haideti sa aflam parerea specialistului cu privire la modul in care vom ponta angajatii care apartin unui altfel de cult decat celui ortodox:
De la bun inceput, va amintim ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Medicina muncii un aliat al angajatorului
- 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
"In cadrul zilelor de sarbatoare legala unele au caracter laic, fiind de interes national, iar altele au caracter religios. Pastele, Rusaliile si Craciunul sunt sarbatori religioase crestine, sarbatorite atat in cultul ortodox, cat si in cel catolic la aceleasi date sau la date diferite.
Textul legal citat nu este suficient de clar pentru a naste o interpretare unitara, de aceea solutiile sunt diferite si la nivelul angajatorilor.
Intr-o opinie s-ar putea sustine ca pentru persoanele de alta religie decat cea crestin ortodoxa numarul de zile de sarbatoare religioasa in care nu se lucreaza, ce tin de fiecare cult, ar trebui sa fie egal cu numarul de zile de sarbatoare religioasa crestina in care nu se lucreaza.
In aceasta varianta, de exemplu, angajatii catolici ar fi liberi de Pastele catolic, iar salariatii ortodocsi de Pastele ortodox.
Intr-o alta interpretare, avand in vedere ca art. 139 nu precizeaza daca sarbatorile religioase sunt ortodoxe, se poate intelege, de exemplu, ca in loc de doua zile libere de Paste pot fi de fapt patru atunci cand sarbatorile au loc la date diferite in cultul ortodox si in cel catolic.
In aceasta varianta, toti salariatii vor beneficia de patru zile de Paste indiferent de care cult religios apartin. In mod similar se pune problema si in cazul Rusaliilor. In plus, salariatii apartinand cultelor care nu sunt crestine beneficiaza si de alte zile libere pe langa cele acordate pentru sarbatorile religioase crestine, pentru sarbatorile specifice cultelor respective.
In consecinta, datorita faptului ca textul legal naste interpretari nenumarate si contradictorii, nu exista nici o practica unitara in aceasta privinta.
Insa, angajatorii au obligatia respectarii Codului muncii si nu pot ignora faptul ca anumiti salariatii apartin unui cult religios declarat legal in Romania.
Avand in vedere ca anul acesta atat Pastele ortodox cat si cel catolic vor fi in luna aprilie, la o saptamana distanta, nu veti intampina probleme la completarea declaratiei 112.
Insa prima si a doua zi de Paste catolic nu sunt considerate zile nelucratoare. Ca atare, in declaratia 112 zilele libere acordate vor figura ca zile lucrate (zile libere platite)."
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro