Aceasta se petrece in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia, iar in mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Dar ce se petrece cand o societate doreste sa detaseze o parte dintre salariati catre o alta, in contexul in care ambele societati au sediul in aceeasi localitate si au aceiasi actionari?
Sa analizam o situatie prezentata pe PortalCodulMuncii.ro: "Societatea X incheie cu societatea Y (ambele societati avand sediul in aceeasi localitate si aceiasi actionari) un contract de administrare hotel (locatie de gestiune) pentru un hotel situat la un punct de lucru apartinand societatii X in alta localitate decat sediile societatilor. Poate societatea X sa detaseze o parte din salariatii acesteia catre societatea Y la hotelul care face obiectul contractului intre cele doua societati?"
In primul rand, sa lamurim ce se intelege prin locatie de gestiune: este un procedeu de transfer prin acordul de vointa a doua parti, prin care una din parti numita locator, pune la dispozitia celeilalte parti, numita locatar, un fond de comert sau o entitate comerciala, lipsita de autonomie economica, in scopul administrarii cat mai rentabile a acestuia de catre locatar.
In cazul prezentat mai sus, societatea Y trebuie sa isi declare punctul de lucru la hotelul a carei locatie de gestiune o preia. In baza contractului de locatie de gestiune si a inregistrarii punctului de lucru, hotelul devine un loc de munca organizat al angajatorului Y.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Concedierea perfect legala
Date fiind acestea, societatea X poate detasa salariati la societatea Y, pentru ca acestia sa presteze activitate pentru societatea Y in baza documentelor de detasare.
Sursa: PortalCodulMuncii