Indemnizatia de 41,5% se acorda si altor categorii de profesionisti

indemnizatie 415 la suta salariuindemnizatie decontare salariuordonanta 132/2020
Indemnizatia de 41,5% se acorda si altor categorii de profesionisti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul urmeaza sa aprobe  un proiect de ordonanta de urgenta pentru completarea OUG nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, in sensul extinderii acordarii indemnizatiei de 41,5% din castigul salarial mediu brut si altor categorii de profesionisti.
 
Astfel, noul proiect are in vedere completarea Ordonantei 132/2020 in sensul "extinderii acordarii indemnizatiei de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, si persoanelor care au avut incheiate inainte de instituirea starii de urgenta contracte de drepturi de autor si drepturi conexe si care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. XV alin. (4) din OUG 30/2020".
 
De asemenea, se doreste, conform notei de fundamentare, ca si aceste categorii de profesionisti sa beneficieze de o forma de sprijin in conditiile reluarii activitatilor din domeniile de activitate respective, insa cu limitarile prevazute de actele normative prin care se stabilesc regulile de desfasurare a acestora.
 
Totodata, se mentioneaza ca pentru toate persoanele care beneficiaza de acest drept "se reglementeaza actualizarea nivelului castigului salarial mediu brut la valoarea prevazuta de Legea nr.16/2021 a bugetului asigurarilor sociale pe anul 2021, astfel ca, incepand cu data intrarii in vigoare a actului normativ, vor beneficia de o indemnizatie de 2.233 lei, fata de cea anterioara de 2.253 lei".
 
In plus, in cadrul sedintei de joi, Executivul va adopta si un proiect de hotarare pentru acordarea unor ajutoare de urgenta in suma totala de 1.381.600 lei pentru sprijinirea unui numar total de 341 familii si persoane singure care se afla in situatii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, inundatii, accidente, probleme grave de sanatate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune sociala, in vederea ameliorarii situatiei socio-materiale, de locuit si de sanatate a acestora.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Aplicati corect modificarile recente aduse de Legea nr. 72/2022?


Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!

Principalele modificari introduse de Legea nr. 22/2022 vizeaza:

1) modalitatea de calcul al diurnei neimpozabile
2) diurna acordata administratorilor
3) indemnizatia de mobilitate

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Totul despre Diurna. Legislatie actualizata la zi. Cazuri practice explicate”!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie 415 la suta salariuindemnizatie decontare salariuordonanta 132/2020

Data aparitiei: 07 Septembrie 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Indemnizatia de 41,5% se acorda si altor categorii de profesionisti Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Incetarea CIM din motive neimputabile salariatului da dreptul acestuia la indemnizatie de somajIntrebare: Salariatul care si-a incetat activitatea in baza art. 55 lit. b) din Codul muncii poate solicita ajutor de somaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Diverse venituri. Declaratia 112Intrebare: Art. 76 ain 4 si 4 (1) prevede o lista de venituri printre care si - f) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare; - p) cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]