Contributia la pensia facultativa. Angajatorul e obligat sa calculeze si sa inregistreze plata pentru Pilonul 3?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
19 Aprilie 2021
19 Aprilie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
contributie pilonul 3pensia facultativastat salariifond pensii facultative
Contributia la pensia facultativa. Angajatorul e obligat sa calculeze si sa inregistreze plata pentru Pilonul 3?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“Angajatorul are obligativitatea legala sa calculeze si inregistreze plata pentru pensia facultativa Pilonul 3, in cazul in care salariatul solicita acest lucru? In cazul in care angajatorul nu poate refuza plata pensiei facultative a salariatului care a aderat la un astfel de fond de pensii, care este procedura pentru a o inregistra in statul de salarii?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 76 alin. (5) Legea 204/2006 privind pensiile facultative, angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative incheiat cu un administrator.
 
Astfel, prevederea legala citata este imperativa intrucat prevede ca angajatorul constituie si vireaza contributia la fondul de pensii facultative ceea ce inseamna ca este o obligatie. Daca s-ar fi lasat la latitudinea angajatorului constituirea si virarea, textul de lege ar fi prevazut spre exemplu: angajatorul poate constitui si vira si nu angajatoru constituie si vireaza.
 
Conform art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
 
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:
 
(i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
 
(ii) cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
 
(iii) contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
 
(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
 
Astfel, pensia facultativa suportata de salariat se deduce din venitul brut asupra caruia se calculeaza impozitul pe venit in limita a 400 Euro/an.
 
In statul de salarii pensia facultativa se mentioneaza in rubricile Alte deduceri si Alte retineri.
 
 
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
 
 
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]