Castigul salarial mediu brut a fost, in luna februarie, de 6.059 lei, cu 28 de lei (+0,5%) mai mare decat in ianuarie, iar castigul salarial mediu net s-a situat la 3.721 de lei, in usoara crestere fata de luna precedenta cu 23 lei (+0,6%), informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (9.093 lei), iar cele mai mici la hoteluri si restaurante (2.016 lei).
Comparativ cu luna februarie a anului precedent, in februarie 2022 castigul salarial mediu net a crescut cu 10,6%.
In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost 101,9% in februarie 2022, fata de luna similara a anului trecut. Indicele castigului salarial real a fost 100% in luna februarie 2022 fata de ianuarie 2022, iar raportat la luna octombrie 1990, indicele a fost 225,5%, cu 0,1 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna ianuarie 2022.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an. Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei.
Astfel, in luna februarie 2022, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri, cat si scaderi fata de luna precedenta. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar si de reluarea activitatii anumitor agenti economici, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (in functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 30,6% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 10,6% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; intre 7% si 10% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), tranzactii imobiliare, transporturi pe apa, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice; intre 1,5% si 4,5% in activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea substantelor si a produselor chimice, alte activitati de servicii, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), industria metalurgica, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), alte activitati extractive, activitati de editare, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, constructii.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2022 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice, observa INS.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 9,1% in extractia minereurilor metalifere, respectiv cu 8,4% in telecomunicatii; intre 5% si 7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transporturi aeriene, extractia petrolului brut si a gazelor naturale; intre 1,5% si 3,5% in fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, colectarea si epurarea apelor uzate, alte activitati industriale n.c.a., colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor; activitati de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activitati si servicii de decontaminare), hoteluri si restaurante.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+0,6%), respectiv in administratia publica (+0,5%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere (-0,4%) comparativ cu luna precedenta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<