Ultimele saptamani din an petrecute la locul de munca sunt marcate de stresul cauzat de sarbatori, o perioada care ar trebui sa fie linistita si fara probleme care sa ne afecteze activitatea la birou. Claudia Indreica, managing partner la Psihoselect, remarca faptul ca din cauza acestei agitatii reusim sa facem si mai putin din ceea ce ne-am propus pentru final de an. „Solutia cea mai buna este organizarea lucrurilor pe care le avem de facut, si la munca, si acasa, prioritizarea lor si realizarea sarcinilor importante. Acest lucru ne da sentimentul de control a situatiei si totodata de confort", specifica Indreica. In plus, daca ajungem in momentul in care nu putem indeplini sarcinile primite, a cere sprijin nu este de neglijat. „Daca simtim ca nu reusm sa facem totul, putem cere ajutorul celor din jur ori sa ne detasam de lucrurile pe care nu am reusit sa le facem", completeaza specialista.
Ideal este ca perioada premergatoare sarbatorilor sa nu fie un acumulator de stres. Din acest motiv, anticiparea acestui moment poate fi realizata inca din timpul anului. Spre exemplu, daca, la final de an, avem de realizat un bilant, bazat pe cifrele din intreg anul, activitatea ar fi facilitata, in conditiile in care am pregatit aceasta sarcina pas cu pas in fiecare luna. „Pentru a nu fi luati prin surprindere si pentru a nu fi coplesiti de volumul de munca, este bine sa rezolvam din timp lucrarile, rapoartele, tot ce stim ca trebuie sa incheiem pana la sfarsitul anului", recomanda Valeria Baciu, consilier in cariera GCDF (Global Career Development Facilitator). Baciu mentioneaza faptul ca, in conditiile in care exista o buna planificare a muncii si a termenelor-limita, care trebuie intotdeauna respectata, nu ar trebui sa existe factori de stres in prag de concediu. „Ideea este sa nu lasi lucruri neterminate pe ultima suta de metri, mai ales in cazul concediului de iarna, inainte de sfarsitul anului, cand trebuie intocmite diferite rapoarte si situatii pentru tot anul in curs", adauga Baciu. Singura ocazie care nu poate fi controlata este atunci cand apar noi solicitari, cu sarcini de lucru neprevazute, pentru realizarea unor noi proiecte.
Bilant personal
Pe de alta parte, sfarsitul ultimei luni din an poate oferi oportunitatea autonalizarii, a „intocmirii" unui bilant care sa sintetizeze activitatea noastra din ultimul an, cu stabilirea de noi obiective care sa imbunatateasca situatia actuala. Valeria Baciu spune ca perioada pe care o parcurgem „ar trebui sa fie o saptamana in care sa avem ragazul sa analizam anul ce tocmai trece din punct de vedere profesional: ce realizari am avut, ce esecuri si, mai ales, cauzele care au stat la baza lor". Mai mult, Baciu considera ca ar trebui sa ne gasim timpul in care sa ne uitam in urma si sa punem in balanta realizarile, sa vedem daca motivatia a ramas la fel de puternica si daca nu cumva frustrarile la locul de munca ne coplesesc. „O analiza a sinelui din punct de vedere profesional trebuie sa fie obiectiva, o judecata justa. Am putea sa ne raspundem singuri la intrebarile: «imi este bine la locul de munca?»; «ma simt implinit?»; «raman?»; «plec?»", completeaza consiliera in cariera.
Cornelia C. (28 de ani) marturiseste ca la final de an nu vrea sa mai inceapa noi proiecte. „In primii mei ani de activitate, se intampla sa initiez si sa propun noi proiecte in luna decembrie. Am constatat ca la inceputul urmatorului an, ideile mele nu mai erau la fel de consistente, mai ales ca veneam din concediu cu noi energii pe care le transpuneam in noi proiecte", precizeaza Cornelia, care lucreaza intr-un departament de marketing. „Astfel, de ceva timp, imi propun sa nu mai vin cu astfel de initiative. Pur si simplu, ma ocup de activitatile normale, imi respect sarcinile deja cunoscute si astept cu speranta noul an", completeaza tanara.
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Concedierea perfect legala
Sursa: Romania libera