Salariat in carantina prezent la locul de munca. Care vor fi consecintele? Poate fi sanctionat angajatorul?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
15 Decembrie 2021
15 Decembrie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
carantina covidsalariat in carantinaconcediu medical 2021
Salariat in carantina prezent la locul de munca. Care vor fi consecintele? Poate fi sanctionat angajatorul?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O persoana juridica romana are o salariata anjagata cu CIM pe durata nedeterminata. Aceasta salariata anunta in data de 05.11.2021 ca fiica ei este pozitiva covid ca urmare a unui test PCR efectuat in data de 01.11.2021, iar salariata noastra fiind contact direct ramane in carantina la domiciliu, impreuna cu fiica . Angajatorul nu a stiut nimic despre aceasta situatie si nu a fost anuntat de la inceput , respectiv din data de 01 ca salariata lui este contactul direct al unei persoane care a facut testul PCR, in 01.11.2021 dar a primit rezultatul ca este pozitiv doar in data de 05.11.2021 dupa-amiaza, pentru a putea atentiona salariata lui sa nu vina la munca pana afla rezultatul testului fiicei. Astfel salariata a venit la munca o saptamana intreaga , iar cand a aflat rezultatul testului, a ramas in izolare inca o saptamana, urmand sa prezinte, probabil, un concediu medical de carantina cu cod de boala 07 pentru 14 zile, concediu care va cuprinde si perioada in care salariata s-a prezentat la munca, respectiv prima saptamana. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedeze angajatorul ? Trebuie sa ii plateasca salariatei exact situatia reala, respectiv saptamana de munca plus o saptamana de concediu medical, mentionand la observatii pe spatele CM faptul ca salariata s-a prezentat la munca in prima sapramana? sau trebuie sa plateasca CM integral plus orele lucrate de salariata in prima saptamana? Poate fi sanctionat angajatorul de catre Casa de Sanatate sau DSP pentru acesata situatie, avand in vedere ca acesta nu a stiut nimic? Trebuie sa ia angajatorul vreo declaratie de la salariata?"
 
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton: 
 
Conform art. 119 din Codul muncii: 
 
(1) Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 16^1 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
 
Astfel, in baza acestei prevederi legale angajatorul a tinut evidenta timpului de lucru iar conform acestei evidente salariata a fost prezenta la locul de munca.
 
Salariata nu poate fi inregistrata in aceeasi perioada atat in concediu medical, cat si prestand activitate. Angajatorul trebuie sa reflecte intotdeauna in documente situatia faptica reala.
Prin urmare, salariata poate fi pontata in concediu medical doar in perioada in care a beneficiat in fapt de concediu medical.
 
IMPORTANT!
 
Angajatorul nu este in culpa cata vreme nu a fost informat despre faptul ca salariata se afla in carantina.
 
In consecinta, angajatorul va inregistra concediul medical de carantina doar pentru perioada in care salariata a absentat de la locul de munca, iar la rubrica Observatii va face mentiuni cu privire la aceasta situatie.
 
 
Un raspuns valabil la data de 16.11.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]