Salariat in carantina prezent la locul de munca. Care vor fi consecintele? Poate fi sanctionat angajatorul?

carantina covidsalariat in carantinaconcediu medical 2021
Salariat in carantina prezent la locul de munca. Care vor fi consecintele? Poate fi sanctionat angajatorul?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O persoana juridica romana are o salariata anjagata cu CIM pe durata nedeterminata. Aceasta salariata anunta in data de 05.11.2021 ca fiica ei este pozitiva covid ca urmare a unui test PCR efectuat in data de 01.11.2021, iar salariata noastra fiind contact direct ramane in carantina la domiciliu, impreuna cu fiica . Angajatorul nu a stiut nimic despre aceasta situatie si nu a fost anuntat de la inceput , respectiv din data de 01 ca salariata lui este contactul direct al unei persoane care a facut testul PCR, in 01.11.2021 dar a primit rezultatul ca este pozitiv doar in data de 05.11.2021 dupa-amiaza, pentru a putea atentiona salariata lui sa nu vina la munca pana afla rezultatul testului fiicei. Astfel salariata a venit la munca o saptamana intreaga , iar cand a aflat rezultatul testului, a ramas in izolare inca o saptamana, urmand sa prezinte, probabil, un concediu medical de carantina cu cod de boala 07 pentru 14 zile, concediu care va cuprinde si perioada in care salariata s-a prezentat la munca, respectiv prima saptamana. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedeze angajatorul ? Trebuie sa ii plateasca salariatei exact situatia reala, respectiv saptamana de munca plus o saptamana de concediu medical, mentionand la observatii pe spatele CM faptul ca salariata s-a prezentat la munca in prima sapramana? sau trebuie sa plateasca CM integral plus orele lucrate de salariata in prima saptamana? Poate fi sanctionat angajatorul de catre Casa de Sanatate sau DSP pentru acesata situatie, avand in vedere ca acesta nu a stiut nimic? Trebuie sa ia angajatorul vreo declaratie de la salariata?"
 
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton: 
 
Conform art. 119 din Codul muncii: 
 
(1) Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 16^1 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
 
Astfel, in baza acestei prevederi legale angajatorul a tinut evidenta timpului de lucru iar conform acestei evidente salariata a fost prezenta la locul de munca.
 
Salariata nu poate fi inregistrata in aceeasi perioada atat in concediu medical, cat si prestand activitate. Angajatorul trebuie sa reflecte intotdeauna in documente situatia faptica reala.
Prin urmare, salariata poate fi pontata in concediu medical doar in perioada in care a beneficiat in fapt de concediu medical.
 
IMPORTANT!
 
Angajatorul nu este in culpa cata vreme nu a fost informat despre faptul ca salariata se afla in carantina.
 
In consecinta, angajatorul va inregistra concediul medical de carantina doar pentru perioada in care salariata a absentat de la locul de munca, iar la rubrica Observatii va face mentiuni cu privire la aceasta situatie.
 
 
Un raspuns valabil la data de 16.11.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
carantina covidsalariat in carantinaconcediu medical 2021

Data aparitiei: 15 Decembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariat in carantina prezent la locul de munca. Care vor fi consecintele? Poate fi sanctionat angajatorul? Nota: 4.21 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]