Primul-ajutor reprezinta totalitatea actiunilor intreprinse imediat dupa producerea unui accident (de munca), pana la momentul interventiei cadrelor medicale de specialitate.
La locul unde s-a produs accidentul si pana la interventia cadrelor medicale de specialitate, primul-ajutor trebuie acordat de catre persoane care sunt pregatite in acest scop – salvatori. Salvatorul nu inlocuieste medicul, dar, prin masurile pe care le aplica, el trebuie sa reuseasca sa evite:
• inrautatirea starii accidentatului;
• aparitia complicatiilor;
• producerea mortii victimei.
Formarea salvatorilor trebuie sa fie predominant practica, repetata in mod periodic, pentru ca salvatorii sa poata actiona oricand si oriunde.
ATENTIE!
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
O persoana care nu este pregatita ca salvator NU trebuie sa intervina cu orice pret; obligatiile sale sunt:
- sa nu atinga victima;
- sa cheme pe cel mai apropiat salvator;
- sa anunte accidentul si sa solicite ajutor calificat;
- sa organizeze protectia victimei;
- sa previna extinderea starii de accident.
Cum se anunta accidentul?
- Apelul de prim-ajutor trebuie sa contina informatii despre: ce s-a intamplat, locul accidentului, accesibilitatea drumului, numarul victimelor si starea acestora, tipurile de leziuni produse, identitatea apelantului.
- Persoana care face apelul trebuie sa astepte confirmarea corecta a mesajului transmis si sa ramana la telefon pentru a primi eventuale recomandari legate de modul in care se poate acorda primul-ajutor la fata locului.
Cum se protejeaza victima?
- Se identifica riscurile care persista pentru a proteja victima si persoanele care ar putea fi expuse la riscurile identificate.
- Se suprima riscurile.
- Se instituie un "baraj de securitate" in jurul victimei, indepartand persoanele neavizate.
Cum se examineaza victima?
- Se cerceteaza semnele care indica faptul ca viata victimei este amenintata: sangereaza abundent; raspunde la intrebari; respira; are puls.
- Se stabileste ordinea de prioritate a interventiilor.
- Se realizeaza triajul victimelor, pe baza ierarhizarii leziunilor in functie de gravitatea lor.
ATENTIE!
Este foarte important sa va creati un mediu sigur in care sa acordati primul-ajutor.
Ce trebuie sa faceti ca sa va protejati:
- nu intrati in contact direct cu fluidele pacientului (sange, saliva) deoarece se pot transmite boli;
- folositi echipament de protectie, masti, manusi;
- asigurati-va ca victima este intr-o zona lipsita de pericole (trafic auto, pericol electric, termic, de prabusire etc.).
Cum se acorda primul-ajutor?
Daca victima nu vorbeste (este inconstienta), dar respira si are puls: asezarea in pozitie de siguranta; acoperirea victimei; supravegherea circulatiei, a starii de constienta si a respiratiei, pana la sosirea ajutoarelor medicale.
Daca victima nu raspunde, nu respira, dar are puls: degajarea (eliberarea) cailor respiratorii; manevra Heimlich; respiratia "gura la gura" sau "gura la nas".
Daca victima nu raspunde, nu respira, nu are puls: reanimare cardio-respiratorie (masaj cardiac extern asociat cu respiratie "gura la gura" sau "gura la nas").
Daca victima sangereaza abundent: compresie manuala locala; pansament compresiv; compresie manuala la distanta (in zona subclaviculara sau inghinala).
Daca victima prezinta arsuri: spalare abundenta cu apa.
Daca victima vorbeste, dar nu poate efectua anumite miscari: oricare ar fi semnele, se actioneaza ca si cum victima ar avea o fractura, evitand deplasarea ei si respectand toate eventualele deformari la nivelul membrului superior, al membrului inferior, al coloanei vertebrale.
Daca victima prezinta plagi: plagi grave – asezarea victimei intr-o pozitie adecvata, ingrijirea segmentului amputat, compresie pentru oprirea sangerarii etc.; plagi simple – curatarea si pansarea plagii.