Angajatul acuza accident de munca. Angajatorul este de alta parere...

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
18 Noiembrie 2014
18 Noiembrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
cercetare evenimentaccident de muncatransmitere accident de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un angajat din firma, in urma ridicarii unui sac de ciment, a acuzat dureri de spate, drept pentru care a mers la medicul de familie.

I s-a dat sa ia Ketonal si atat, si certificat medical 7 zile, iar codul de pe certificat a fost "02 - accident in timpul deplasarii la de la locul de munca. In realitate nu a fost nici un accident, pur si simplu asa se face pe santier, se cara saci, se mai ridica greutati.

Nefiind accident de munca, nu s-a sesizat SSM-ul, nu s-a anuntat ITM-ul. Dar certificatul a fost trimis mai departe.

Ce se poate intampla in acest caz?"


Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Potrivit prevederilor art. 5 lit. g) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca , accidentul de munca este vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.

Avand in vedere cele mentionate de dvs., apreciem ca pot fi intrunite premisele unui accident de munca, iar angajatorul ar trebui sa apeleze la medicul de medicina muncii pentru stabilirea legaturii de cauzalitate intre vatamarea produsa si sarcina de munca efectuata de lucratorul respectiv.

Daca aceasta legatura de cauzalitate este stabilita, evenimentul va trebui cercetat in conformitate cu prevederile Legii 319/2006 si a Normelor metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin HG 1425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru stabilirea caracterului de accident de munca si luarea masurilor necesare pentru prevenirea altor situatii similare.

Mentionam ca inspectorii de munca, in eventualitatea unui control (inclusiv in urma unei sesizari primite din partea lucratorului respectiv) pot solicita certificatele ce concediu medical ale salariatilor dvs. si pot face aprecieri privind producerea unui eveniment care, in urma cercetarii, poate fi incadrat ca si accident de munca. In acest caz, angajatorul este pasibil de sanctiunile contraventionale prevazute de legea mentionata mai sus, referitoare la necomunicarea / necercetarea evenimentului produs.  


Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro.


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]