Indemnizatia de crestere a copilului: aceeasi suma, dar numai pentru un an

07 Decembrie 2010
07 Decembrie 2010
indemnizarie de crestere a copiluluiconcediu de crestere a copiluluiindemnizatie copilindemnizatie pentru cresterea copilului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Indemnizatia de crestere a copilului: perioada de acordare va fi redusa, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fara sa fie afectata valoarea indemnizatiei, modificari care nu vor fi aplicate si beneficiarilor actuali, a anuntat, luni seara, premierul Emil Boc.

Limita minima a indemnizatiei de crestere a copilului va ramane astfel, in ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maxima la 3.400 lei.

Viitoarele mame vor putea sta si in al doilea an in concediu de crestere a copilului, dar fara plata, si vor beneficia de o prima lunara de 500 lei daca se intorc la munca oricand in perioada celui de-al doilea an in care pot opta pentru acest concediu neplatit.

Mamele aflate deja in concediu vor beneficia de actuala indemnizatie de crestere a copilului, aflata in plata, pentru perioada de doi ani.

"Incepand cu anul 2011, situatia va fi urmatoarea: durata indemnizatiei - un an; valoarea indemnizatiei - la fel ca si acum, minim 600 lei, maxim 3.400 lei; prima de reintoarcere de 500 lei; concediu fara plata, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu mentiunea ca oricand parintele se intoarce la munca, pana la epuizarea celor 24 de luni, primeste prima de 500 lei. Pentru cei care vor intra sub incidenta indemnizatiei, adica pentru copiii care se vor naste in 2011, de atunci valoarea indemnizatiei va fi aceeasi ca si acum, dar durata va fi de un an, cu posbilitatea de a merge intre 12 si 24 luni cu concediu fara plata. Oricand in aceasta perioada de timp, parintele se intoarce la munca, primeste o prima de intoarcere de 500 lei pe luna", a spus Boc.

Potrivit premierului, in prezent se afla in plata 198.000 indemnizatii de crestere a copilului.

Modificarile au fost decise, luni, de Guvern, prin ordonanta de urgenta.

"Am luat aceasta decizie pentru ca, pe de-o parte, sa nu-i afectam pe cei care sunt astazi in situatia de a avea indemnizatia de crestere a copilului in derulare, iar in al doilea rand ca sa pregatim, in 2011, un program coerent al Guvernului, in parteneriat cu autoritatile locale, pentru constructia de crese, sa adoptam legislatia in Parlament cu privire la bone, in al treilea rand sa transformam, acolo unde este posibil, unele spitale in crese astfel incat numarul acestora sa poata fi suficient pentru cererea cu insistenta pe piata in privinta creselor si, nu in ultimul rand, perfectionarea legislatiei care vizeaza tichetele de cresa. Cu alte cuvinte, pe parcursul lui 2011 se va crea infrastructura necesara astfel incat, incepand cu anul urmator, sa poata exista locuri suficiente in cresa pentru copiii care vor veni acolo in urma deciziei parintilor de a se reintoarce la munca sau la sfarsitul celor douasprezece luni de concediu care vizeaza cresterea copilului", a spus Boc.

Click aici pentru a citi integral declatatia de presa sustinuta de Emil Boc


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]