Contestarea legalitatii dispozitiilor din Regulamentul Intern

regulamentul internlegalitatea regulamentului internregulament intern ilegalcontestarea legalitatii regulamentului intern
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ca orice act juridic, regulamentului intern poate fi contestat. Codul muncii prevede, la art. 261, ca orice salariat poate sa sesizeze angajatorul referitor la dispozitiile regulamentului intern, in conditiile in care poate dovedi ca i se incalca un drept al sau.

Cine controleaza daca dispozitiile din regulamentul intern sunt legale? Aceasta sarcina revine instantelor judecatoresti. Acestea pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului in care se va solutiona sesizarea formulata de catre salariat.

Atentionam asupra faptului ca legea consacra o procedura preliminara celei judecatoresti, in sensul ca salariatul se va adresa mai intai angajatorului, reclamandu-i incalcarea legii sau contractului colectiv ori individual de munca prin prevederea respectiva din regulamentul intern. Numai in masura in care angajatorul respinge solicitarea salariatului si mentine prevederea contestata, salariatul se va putea adresa instantei.

Solutia este logica, deoarece in acest fel este evitata declansarea unui proces in conditiile in care angajatorul ar fi fost dispus sa modifice de buna – voie prevederea respectiva din regulamentului intern.

Regulamentul intern este obligatoriu pentru toti participantii la raporturile de munca ce se deruleaza in unitatea respectiva. Astfel, prevederile lui se aplica:

regulamentul intern cum se contesta legalitatea regulamentului intern- salariatilor proprii;
- salariatilor detasati in unitatea respectiva;
- salariatilor care se afla in delegatie in unitatea respectiva;
- ucenicilor, care lucreaza in temeiul unui contract de ucenicie;
- insusi angajatorului care l-a elaborat.

Atentie! Regulamentul intern produce efecte obligatorii. Trebuie amintit ca, intre obligatiile principale ale salariatului, prevazute in art. 39 alin. (2) din Codul muncii, se numara si aceea de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca (lit. c).

Nerespectarea oricareia dintre prevederile regulamentului intern atrage raspunderea disciplinara a salariatului. Dispozitiile regulamentului intern pot intemeia decizia de sanctionare.

Trebuie aratat ca regulamentul intern produce efecte asupra tuturor categoriilor de personal din unitate. Astfel:

- pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in regulamentul intern aplicabil (art. 31 alin. 5);
- salariatul delegat sau detasat se va conforma prevederilor regulamentului intern al unitatii unde se afla in delegatie sau detasare;
- salariatii cumularzi se vor conforma prevederilor regulamentelor interne ale unitatilor unde cumuleaza;
- regulamentul intern este obligatoriu si pentru cei care presteaza munca in temeiul unui contact de ucenicie etc.


Pentru a declansa aceste efecte, potrivit art. 259 din Codul muncii, regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.


Acest articol reprezinta un extras din Biblia Specialistilor in Legislatia Muncii: "Cartea Verde a Legislatiei Muncii"

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regulamentul internlegalitatea regulamentului internregulament intern ilegalcontestarea legalitatii regulamentului intern

Data aparitiei: 26 Iunie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contestarea legalitatii dispozitiilor din Regulamentul Intern Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]