Ca orice act juridic, regulamentului intern poate fi contestat. Codul muncii prevede, la art. 261, ca orice salariat poate sa sesizeze angajatorul referitor la dispozitiile regulamentului intern, in conditiile in care poate dovedi ca i se incalca un drept al sau.
Cine controleaza daca dispozitiile din regulamentul intern sunt legale? Aceasta sarcina revine instantelor judecatoresti. Acestea pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului in care se va solutiona sesizarea formulata de catre salariat.
Atentionam asupra faptului ca legea consacra o procedura preliminara celei judecatoresti, in sensul ca salariatul se va adresa mai intai angajatorului, reclamandu-i incalcarea legii sau contractului colectiv ori individual de munca prin prevederea respectiva din regulamentul intern. Numai in masura in care angajatorul respinge solicitarea salariatului si mentine prevederea contestata, salariatul se va putea adresa instantei.
Solutia este logica, deoarece in acest fel este evitata declansarea unui proces in conditiile in care angajatorul ar fi fost dispus sa modifice de buna – voie prevederea respectiva din regulamentului intern.
Regulamentul intern este obligatoriu pentru toti participantii la raporturile de munca ce se deruleaza in unitatea respectiva. Astfel, prevederile lui se aplica:
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
- salariatilor proprii;
- salariatilor detasati in unitatea respectiva;
- salariatilor care se afla in delegatie in unitatea respectiva;
- ucenicilor, care lucreaza in temeiul unui contract de ucenicie;
- insusi angajatorului care l-a elaborat.
Atentie! Regulamentul intern produce efecte obligatorii. Trebuie amintit ca, intre obligatiile principale ale salariatului, prevazute in art. 39 alin. (2) din Codul muncii, se numara si aceea de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca (lit. c).
Nerespectarea oricareia dintre prevederile regulamentului intern atrage raspunderea disciplinara a salariatului. Dispozitiile regulamentului intern pot intemeia decizia de sanctionare.
Trebuie aratat ca regulamentul intern produce efecte asupra tuturor categoriilor de personal din unitate. Astfel:
- pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in regulamentul intern aplicabil (art. 31 alin. 5);
- salariatul delegat sau detasat se va conforma prevederilor regulamentului intern al unitatii unde se afla in delegatie sau detasare;
- salariatii cumularzi se vor conforma prevederilor regulamentelor interne ale unitatilor unde cumuleaza;
- regulamentul intern este obligatoriu si pentru cei care presteaza munca in temeiul unui contact de ucenicie etc.
Pentru a declansa aceste efecte, potrivit art. 259 din Codul muncii, regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.
Acest articol reprezinta un extras din Biblia Specialistilor in Legislatia Muncii: "Cartea Verde a Legislatiei Muncii"