Incepem prin a va reaminti ca legislatia care reglementeaza acum conditiile in care se desfasoara detasarea transnationala s-a modificat.
Un nou cadru legal, stabileste noi elemente de verificat de catre inspectorii de munca si inspectorii fiscali. Nu sunt omise nici sanctiunile prevazute in noua lege pentru incalcarea conditiilor privind detasarea transnationala!
? Dvs. stiti ce prevede Legea 172/2020 prin care s-a modificat Legea 16/2017?
Inregistrarea in Revisal
Conform art. 3 alin. (2) lit. m) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, angajatorii completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ:
m) data la care incepe si data la care inceteaza detasarea transnationala, definita de Legea nr.16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, statul in care urmeaza sa se realizeze detasarea transnationala, denumirea beneficiarului/utilizatorului la care urmeaza sa presteze activitatea salariatul detasat, precum si natura acestei activitati.
ATENTIE!
Detasarea transnationala se inregistreaza cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii in statul membru in care salariatul este detasat.
Incetarea detasarii transnationale se inregistreaza cel tarziu in ziua anterioara incetarii activitatii in statul membru in care este detasat salariatul.
O perioada de cel putin o luna poate fi considerata conforma cu aceasta cerinta, in timp ce perioadele mai scurte necesita o evaluare de la caz la caz, luandu-se in considerare toti factorii implicati. Incadrarea in munca de catre orice angajator din statul de origine a detasarii indeplineste aceasta cerinta.
Nu este necesar ca in timpul acestei perioade respectiva persoana sa fi lucrat pentru angajatorul care solicita detasarea sa. Conditia este indeplinita si de catre studentii sau pensionarii sau orice persoana care este asigurata ca urmare a rezidentei si afiliata schemei de securitate sociala a statului de origine a detasarii.
Detasarea transnationala a salariatilor – unica dvs. sursa care va asigura cunoasterea in detaliu a legii nr. 16/2017 astfel cum a fost modifcata prin legea nr. 172/2020! Contine:
- comentariile specialistilor Rentrop&Straton in legislatia si dreptul muncii, privind legea in vigoare si modul corect de transpunere in practica
- studii de caz rezolvate, situatii reale analizate
- solutii pentru probleme specifice
- atentionari si recomandari privind respectarea noilor conditii privind detasarea transnationala, comanda ACUM o lucrare exceptionala >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<