INS: Castigul salarial mediu net a crescut la 3.298 lei

salariu netcrestere salariudomenii crestere salariu 2020
INS: Castigul salarial mediu net a crescut la 3.298 lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform celor mai noi date publicate de Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.369 lei, in luna iunie 2020, cu 181 lei (+3,5%) mai mare decat in luna mai 2020, iar castigul salarial mediu nominal net a fost 3.298 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 119 lei (+3,7%).
 
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (7.540 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.773 lei).
 
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata aceeasi sursa, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%. Potrivit INS, in luna iunie 2020, in activitatile din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a reluarii activitatii anumitor agenti economici dupa introducerea masurilor de relaxare, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte) ori a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, al 13-lea salariu ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 27,2% in hoteluri si restaurante, ca efect al reluarii activitatii dupa introducerea masurilor de relaxare; intre 12,5% si 18% in fabricarea de mobila, activitati de editare, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati de spectacole, culturale si recreative, alte activitati industriale n.c.a., fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor textile.
 
De asemenea, s-a inregistrat o crestere intre 7% si 9,5% in fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi pe apa, telecomunicatii.
S-au inregistrat cresteri intre 5% si 7% in fabricarea articolelor de imbracaminte, industria alimentara, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor).
 
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna mai 2020 au fost determinate de:
 
-  acordarea in luna precedenta de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare)
 
-  intreruperi/incetari ale activitatii, de continuarea somajului tehnic de catre anumiti agenti economici, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte) 
 
- remunerarea partiala a salariatilor din unele activitati economice.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu netcrestere salariudomenii crestere salariu 2020

Data aparitiei: 11 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

INS: Castigul salarial mediu net a crescut la 3.298 lei Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]