Precizam ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a finalizat, prin Casa Nationala de Pensii Publice, recalcularea pensiilor din sistemul public la timp. Drept urmare, peste 82% dintre pensionarii din sistemul public vor beneficia de o crestere a pensiei incepand din aceasta luna.
Concret, peste 3,8 milioane de pensionari vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, media de crestere fiind de 26,65%. Aceasta crestere se adauga indexarii de 13,8% aplicata la 1 ianuarie 2024 tuturor pensiilor, rezultand intr-o crestere cumulata de peste 40% pentru cei mai multi dintre pensionari in acest an.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Subliniem ca NICIO PENSIE NU SCADE. Chiar daca in decizia de recalculare primita recent apare o suma mai mica decat pensia din luna august 2024, se mentine cuantumul cel mai favorabil, adica pensia in plata.
Pentru cei care beneficiaza de indemnizatia sociala pentru pensionari, daca decizia de recalculare indica o valoare mai mica de 1.281 de lei, acestia vor continua sa primeasca suma de 1.281 de lei.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esentiale: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate si punctele asimilate. Punctele de contributivitate, determinate de valoarea contributiilor platite pe parcursul carierei, au avut cea mai mare influenta asupra cuantumului final al pensiei.
Scopul Legii 360/2023 a fost recalcularea pe contributivitate si predictibilitatea pentru stagiile complete de cotizare care sa asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii.