De ce majorarea pensiilor poate fi periculoasa

majorare pensiilegea pensiilor 2020florin citu pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a amintit saptamana aceasta ca legea care prevede majorarea pensiilor creeaza probleme de sustenabilitate bugetului pentru urmatorii doi ani. De asemenea,  atat institutiile financiare internationale, cat si agentiile de rating au aratat ca reprezinta un risc major pentru sanatatea economiei.
 
"Va spun o parere personala: este clar ca aceasta lege a pensiilor creeaza probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar si pentru 2021 si 2022. Doar pentru 2020 inseamna 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei in 2021, bani care nu exista si trebuie imprumutati. Si trebuie negociata aceasta stabilitate a bugetului cu institutiile internationale, cu investitorii. Exista o problema, iar eu voi prezenta doua scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce inseamna cheltuieli in perioada urmatoare, inclusiv Legea pensiilor, evolutia cheltuielilor, dar si riscurile aferente. Scenariile fara riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politica. Sunt un ministru responsabil si precaut. Ma pregatesc cu o rectificare bugetara care sa imi asigure sustenabilitatea atat in 2020 dar si pe viitor. Nu vreau sa aruncam tara in haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice", a declarat Citu luni seara la Romania TV, potrivit Agerpres.
 
De asemenea, ministrul a subliniat ca si alte legi, alaturi de legea pensiilor, trecute prin Parlament, nu au finantare si ca vor trebui facute alte sacrificii pentru a nu destabiliza economia. 
 
"Asa cum este construit bugetul astazi si problemele pe care le avem, Legea pensiilor si alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursa de finantare. Pentru a nu destabiliza economia va trebui sa facem alte sacrificii. De aceea, trebuie sa gasim un compromis si este datoria mea sa prezint premierului un scenariu care sa arate cum vor fi finantate aceste cheltuieli in perioada urmatoare sustenabil, fara a arunca economia in aer. Asa cum arata toate agentiile de rating, Comisia Europeana, institutiile internationale, reprezinta un risc major pentru sanatatea economiei", a subliniat ministrul Finantelor.
 
De asemenea, perspectiva data de agentiile de rating, subliniaza aceeasi sursa, cu privire la legea pensiilor este negativa.
 
"Lucrurile nu sunt chiar atat de simple si in discutiile mele cu toate institutiile financiare am spus ca noi nu ne putem uita doar la Legea pensiilor. Vom face o reevaluare si deja am inceput o reevaluare a tuturor cheltuielilor din buget. Pe noi ne intereseaza o reasezare a cheltuielilor ca bugetul sa fie sustenabil nu numai anul acesta dar si pe termen lung. Premierul si toata lumea a anuntat ca vor creste pensiile de la 1 septembrie, dar numai in contextul acestei economii care astazi traverseaza cea mai dureroasa criza pe care am vazut-o noi in ultima suta de ani. Toata arhitectura bugetului depinde de ceea ce se intampla cu economia in perioada urmatoare. La rectificarea bugetara vom avea o imagine mai aproape de realitate la sase luni de zile si vom vedea atunci decizia politica", a mai sus Florin Citu. 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare pensiilegea pensiilor 2020florin citu pensii

Data aparitiei: 26 Mai 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

De ce majorarea pensiilor poate fi periculoasa Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]