Ministrul Finantelor, Florin Citu, a amintit saptamana aceasta ca legea care prevede majorarea pensiilor creeaza probleme de sustenabilitate bugetului pentru urmatorii doi ani. De asemenea, atat institutiile financiare internationale, cat si agentiile de rating au aratat ca reprezinta un risc major pentru sanatatea economiei.
"Va spun o parere personala: este clar ca aceasta lege a pensiilor creeaza probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar si pentru 2021 si 2022. Doar pentru 2020 inseamna 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei in 2021, bani care nu exista si trebuie imprumutati. Si trebuie negociata aceasta stabilitate a bugetului cu institutiile internationale, cu investitorii. Exista o problema, iar eu voi prezenta doua scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce inseamna cheltuieli in perioada urmatoare, inclusiv Legea pensiilor, evolutia cheltuielilor, dar si riscurile aferente. Scenariile fara riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politica. Sunt un ministru responsabil si precaut. Ma pregatesc cu o rectificare bugetara care sa imi asigure sustenabilitatea atat in 2020 dar si pe viitor. Nu vreau sa aruncam tara in haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice", a declarat Citu luni seara la Romania TV, potrivit Agerpres.
De asemenea, ministrul a subliniat ca si alte legi, alaturi de legea pensiilor, trecute prin Parlament, nu au finantare si ca vor trebui facute alte sacrificii pentru a nu destabiliza economia.
"Asa cum este construit bugetul astazi si problemele pe care le avem, Legea pensiilor si alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursa de finantare. Pentru a nu destabiliza economia va trebui sa facem alte sacrificii. De aceea, trebuie sa gasim un compromis si este datoria mea sa prezint premierului un scenariu care sa arate cum vor fi finantate aceste cheltuieli in perioada urmatoare sustenabil, fara a arunca economia in aer. Asa cum arata toate agentiile de rating, Comisia Europeana, institutiile internationale, reprezinta un risc major pentru sanatatea economiei", a subliniat ministrul Finantelor.
De asemenea, perspectiva data de agentiile de rating, subliniaza aceeasi sursa, cu privire la legea pensiilor este negativa.
"Lucrurile nu sunt chiar atat de simple si in discutiile mele cu toate institutiile financiare am spus ca noi nu ne putem uita doar la Legea pensiilor. Vom face o reevaluare si deja am inceput o reevaluare a tuturor cheltuielilor din buget. Pe noi ne intereseaza o reasezare a cheltuielilor ca bugetul sa fie sustenabil nu numai anul acesta dar si pe termen lung. Premierul si toata lumea a anuntat ca vor creste pensiile de la 1 septembrie, dar numai in contextul acestei economii care astazi traverseaza cea mai dureroasa criza pe care am vazut-o noi in ultima suta de ani. Toata arhitectura bugetului depinde de ceea ce se intampla cu economia in perioada urmatoare. La rectificarea bugetara vom avea o imagine mai aproape de realitate la sase luni de zile si vom vedea atunci decizia politica", a mai sus Florin Citu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Reducerea programului de lucru la 6 h fara diminuarea venitului salarial pentru alaptareIntrebare: In situatia in care o salariata revine din concediu de crestere copil in urmatoarele zile (copilul va implini 2 ani in Februarie anul acesta), va putea beneficia de reducerea programului de lucru la 6 h fara diminuarea venitului salarial pentru alaptare? Am gasit diverse informatii online legate de OUG 96/2003, dar nu am ajuns la varianta actualizata si nu imi e clar daca acest beneficiu il pot avea doar pana cand copilul implineste 1 an sau nu.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Acordul salariatului pentru munca suplimentaraIntrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<