de Rodica Mantescu, valabil la 17-Nov-2010
Intrebare: Va rog sa imi precizati daca in urma deciziei de sanctionare a salariatului cu reducerea salariului de incadrare cu 10%, societatea trebuie sa emita un act aditional de modificare a salariului pt 1 luna, dupa care sa emita un alt act aditional de revenire la salariul initial sau este suficienta emiterea deciziei de sanctionare, in care se mentioneaza faptul ca salariul va fi redus cu 10% timp de 1 luna.
Pune si tu o intrebare Specialistilor in Legislatia Muncii
Detalii Click Aici
Raspuns: Codul muncii prevede la art. 17 alin. (4) ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
Printre elementele prevazute la alin. (2) la lit j) este prevazut si salariul pe baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.
Astfel, daca modificarea elementelor contractului individual de munca mentionate la alin.(2) rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil, nu se incheie act aditional.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Legis Plus Legislatia Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Sanctiunea constand in reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% este prevazuta la art.264 alin.(1) lit.d) din Codul muncii.
Asadar, modificarea salariului de baza ca sanctiune pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% rezulta ca posibila din lege - 264 alin.(1) lit.d) din Codul muncii -.
In plus, potrivit art. 263 din Codul Muncii, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Rezulta ca, aplicarea sanctiunilor dsiciplinare, evident cu respectarea prevederilor legale, reprezinta o prerogativa a angajatorului, acordul salariatului nefiind necesar.
In aceste sens, art.268 alin.(1) din Codul muncii „angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare” .
In consecinta, reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara isi produce efectele in baza deciziei unilaterale a angajatorului si nu in baza unui act aditional la contractul individual de munca care presupune manifestarea de vointa a ambelor parti.
In contextul celor prezentate, mentionam si faptul ca angajatorul nu poate emite „acte aditionale” intrucat in actele aditionale la contractul individual de munca este exprimata vointa ambelor – salariat si angajator.
Pune si tu o intrebare Specialistilor in Legislatia Muncii
Detalii Click Aici
Angajatorul emite decizii in cazurile in care legea ii permite sa ia masuri unilaterale cum este cel al aplicarii sanctiunilor disciplinare.