Sanctiune disciplinara: Reducerea salariului de baza. Facem act aditional sau doar decizie de sanctionare?

Codul munciiact aditionalabatere disciplinarasanctiuni disciplinare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de Rodica Mantescu, valabil la 17-Nov-2010

Intrebare: Va rog sa imi precizati daca in urma deciziei de sanctionare a salariatului cu reducerea salariului de incadrare cu 10%, societatea trebuie sa emita un act aditional de modificare a salariului pt 1 luna, dupa care sa emita un alt act aditional de revenire la salariul initial sau este suficienta emiterea deciziei de sanctionare, in care se mentioneaza faptul ca salariul va fi redus cu 10% timp de 1 luna.

Pune si tu o intrebare Specialistilor in Legislatia Muncii
Detalii Click Aici

Raspuns: Codul muncii prevede la art. 17 alin. (4) ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.

Printre elementele prevazute la alin. (2) la lit j) este prevazut si salariul pe baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.

Astfel, daca modificarea elementelor contractului individual de munca mentionate la alin.(2) rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil, nu se incheie act aditional.


Sanctiunea constand in reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% este prevazuta la art.264 alin.(1) lit.d) din Codul muncii.

Asadar, modificarea salariului de baza ca sanctiune pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% rezulta ca posibila din lege - 264 alin.(1) lit.d) din Codul muncii -.

In plus, potrivit art. 263 din Codul Muncii, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

Rezulta ca, aplicarea sanctiunilor dsiciplinare, evident cu respectarea prevederilor legale, reprezinta o prerogativa a angajatorului, acordul salariatului nefiind necesar.

In aceste sens, art.268 alin.(1) din Codul muncii „angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare” .

In consecinta, reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara isi produce efectele in baza deciziei unilaterale a angajatorului si nu in baza unui act aditional la contractul individual de munca care presupune manifestarea de vointa a ambelor parti.

In contextul celor prezentate, mentionam si faptul ca angajatorul nu poate emite „acte aditionale” intrucat in actele aditionale la contractul individual de munca este exprimata vointa ambelor – salariat si angajator.

Pune si tu o intrebare Specialistilor in Legislatia Muncii
Detalii Click Aici


Angajatorul emite decizii in cazurile in care legea ii permite sa ia masuri unilaterale cum este cel al aplicarii sanctiunilor disciplinare.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiact aditionalabatere disciplinarasanctiuni disciplinare

Data aparitiei: 17 Noiembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sanctiune disciplinara: Reducerea salariului de baza. Facem act aditional sau doar decizie de sanctionare? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]