CCR admite obiectia de neconstitutionalitate privind angajarea raspunderii pentru OUG 114/2018

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
13 Februarie 2020
13 Februarie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
cumulul pensiei cu salariuloug 114/2018exceptia de neconstitutionalitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La jumatatea saptamanii in curs, CCR a admis obiectia de neconstitutionalitate ridicata privind angajarea de catre Guvern a raspunderii pe OUG 114/2018, care priveste unele masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative. Practic, pensia poate fi in continuare cumulata cu salariul. 
 
Partidul Social Democrat a depus, pe 30 decembrie 2019, o sesizare de neconstitutionalitate impotriva proiectului de modificare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 114/2018, propus spre adoptare prin angajarea raspunderii Guvernului la data de 23 decembrie 2019, informeaza Agerpres, cu mentiunea ca sesizarea vizeaza atat forma proiectului de modificare (faptul ca exista deja un proiect de aprobare a OUG 114 in procedura legislativa), cat si fondul proiectului (interzicerea cumulului pensiei cu salariul)".
 
"Angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege in conditiile in care acesta este si pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstitutionala, intrucat Guvernul este obligat sa lase Parlamentul sa se pronunte asupra acestuia. Cand Guvernul isi angajeaza raspunderea asupra unui proiect de lege, obiectul de reglementare trebuie sa contina prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea raspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care sa modifice sau sa completeze mai multe legi in vigoare, aceasta maniera fiind profund neconstitutionala", se arata in sesizarea citata de aceeasi sursa. 
 
Conform sesizarii, initiatorii ar fi de acord in principiu cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar “aceasta reglementare trebuie sa se faca in mod legal si constitutional si mai ales dupa o analiza pe domenii de activitate, astfel incat sa nu se creeze dezechilibre pe piata fortei de munca”. 
 
De asemenea, in sesizarea oficiala, informeaza aceeasi sursa, se mentioneaza ca "prin angajarea raspunderii, Guvernul a incalcat prevederile constitutionale privind unica autoritate legiuitoare reprezentata de Parlament si deciziile Curtii Constitutionale. Autoritatea executiva si-a depasit competentele prin extinderea atributiilor Guvernului si substituirea acestuia in competentele de legiferare ale Parlamentului, singura autoritate legiuitoare a tarii, astfel cum acestea sunt reglementate de Constitutia Romaniei, republicata. Conform dispozitiilor art. 61 din Constitutia Romaniei, republicata, "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii".
 
"Angajarea raspunderii Guvernului asupra acestui proiect de lege, in conditiile in care exista un alt proiect cu acelasi obiect de reglementare, care se afla in proces de legiferare la Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, este de natura sa declanseze un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat prin exercitarea de catre Guvern a unei competente cu nerespectarea cadrului constitutional care o circumstantiaza s-a incalcat competenta Parlamentului de unica autoritate legiuitoare. Legitimarea unui asemenea act ar putea conduce la crearea unui blocaj institutional, in sensul ca Parlamentul ar fi in imposibilitatea de a legifera, adica de a-si exercita rolul sau functional, de unica autoritate legiuitoare (Decizia nr. 1433 din 3 noiembrie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 758 din 12 noiembrie 2010)", se mentioneaza in sesizare.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]