CCR admite obiectia de neconstitutionalitate privind angajarea raspunderii pentru OUG 114/2018

cumulul pensiei cu salariuloug 114/2018exceptia de neconstitutionalitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La jumatatea saptamanii in curs, CCR a admis obiectia de neconstitutionalitate ridicata privind angajarea de catre Guvern a raspunderii pe OUG 114/2018, care priveste unele masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative. Practic, pensia poate fi in continuare cumulata cu salariul. 
 
Partidul Social Democrat a depus, pe 30 decembrie 2019, o sesizare de neconstitutionalitate impotriva proiectului de modificare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 114/2018, propus spre adoptare prin angajarea raspunderii Guvernului la data de 23 decembrie 2019, informeaza Agerpres, cu mentiunea ca sesizarea vizeaza atat forma proiectului de modificare (faptul ca exista deja un proiect de aprobare a OUG 114 in procedura legislativa), cat si fondul proiectului (interzicerea cumulului pensiei cu salariul)".
 
"Angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege in conditiile in care acesta este si pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstitutionala, intrucat Guvernul este obligat sa lase Parlamentul sa se pronunte asupra acestuia. Cand Guvernul isi angajeaza raspunderea asupra unui proiect de lege, obiectul de reglementare trebuie sa contina prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea raspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care sa modifice sau sa completeze mai multe legi in vigoare, aceasta maniera fiind profund neconstitutionala", se arata in sesizarea citata de aceeasi sursa. 
 
Conform sesizarii, initiatorii ar fi de acord in principiu cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar “aceasta reglementare trebuie sa se faca in mod legal si constitutional si mai ales dupa o analiza pe domenii de activitate, astfel incat sa nu se creeze dezechilibre pe piata fortei de munca”. 
 
De asemenea, in sesizarea oficiala, informeaza aceeasi sursa, se mentioneaza ca "prin angajarea raspunderii, Guvernul a incalcat prevederile constitutionale privind unica autoritate legiuitoare reprezentata de Parlament si deciziile Curtii Constitutionale. Autoritatea executiva si-a depasit competentele prin extinderea atributiilor Guvernului si substituirea acestuia in competentele de legiferare ale Parlamentului, singura autoritate legiuitoare a tarii, astfel cum acestea sunt reglementate de Constitutia Romaniei, republicata. Conform dispozitiilor art. 61 din Constitutia Romaniei, republicata, "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii".
 
"Angajarea raspunderii Guvernului asupra acestui proiect de lege, in conditiile in care exista un alt proiect cu acelasi obiect de reglementare, care se afla in proces de legiferare la Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, este de natura sa declanseze un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat prin exercitarea de catre Guvern a unei competente cu nerespectarea cadrului constitutional care o circumstantiaza s-a incalcat competenta Parlamentului de unica autoritate legiuitoare. Legitimarea unui asemenea act ar putea conduce la crearea unui blocaj institutional, in sensul ca Parlamentul ar fi in imposibilitatea de a legifera, adica de a-si exercita rolul sau functional, de unica autoritate legiuitoare (Decizia nr. 1433 din 3 noiembrie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 758 din 12 noiembrie 2010)", se mentioneaza in sesizare.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumulul pensiei cu salariuloug 114/2018exceptia de neconstitutionalitate

Data aparitiei: 13 Februarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CCR admite obiectia de neconstitutionalitate privind angajarea raspunderii pentru OUG 114/2018 Nota: 3.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]