Judecatorii Curtii au respins, astfel, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului privind Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii privind finantele publice locale, precum si stabilirea unor masuri financiare.
In luna iulie, Avocatul Poporului a sesizat CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor OUG 63/2010.
Avocatul Poporului a luat acesta decizie dupa ce a observat ca acest act normativ contine norme contrare unor prevederi din Constitutie.
Potrivit unui comunicat de presa remis in 15 iulie AGERPRES, Avocatul Poporului a ridicat direct in fata Curtii Constitutionale exceptia de neconstitutionalitate privind dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 63/2010.
Argumentele de neconstitutionalitate invocate de catre Avocatul Poporului au vizat, in esenta, contrarietatea dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 63/2010 fata de art. 315 alin. (4) si (6) din Constitutia Romaniei, instituind exigentele constitutionale privind adoptarea ordonantelor de urgenta si limitele delegarii legislative, precum si fata de art. 120-122 din Constitutie privind principiile de baza ale administratiei publice, autoritatile comunale si orasenesti, consiliul judetean.
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Pe 7 iulie,vicepresedintele PNL Andrei Chiliman, primar al Sectorului 1, a anuntat ca Partidul National Liberal a cerut Avocatului Poporului sa atace OUG 63/2010 la Curtea Constitutionala.
Potrivit acestuia, OUG 63/2010 afecteaza grav Legea finantelor publice locale si reprezinta "un pas mare spre subordonarea administratiei publice locale din Romania intereselor tribului Basescu-Boc-Udrea".
Chiliman sustinea ca PDL urmareste sa aiba acces la bugetele primariilor de sector si la bugetul primariei Capitalei, dat fiind faptul ca acesta are o pondere mare in PIB-ul Romaniei.