In primul trimestru din 2018, salariile au crescut cu 12,7%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unei analize a Euler Hermes, citata de Mediafax.
"Cea mai ridicata rata anuala a inflatiei, de 12,1%, a fost inregistrata in Turcia. La aceasta a contribuit si o depreciere accentuata a monedei. Ungaria si Slovacia au inregistrat si ele cresteri ale ratei inflatiei de 2,8%, respectiv 2,6%", se mentioneaza intr-o analiza a Departamentului Economic al Euler Hermes, companie de asigurare a creditului comercial si de colectare de creante.
In Turcia a avut loc o crestere mai mare a salariilor (14,8%) decat in Romania, in primele trei luni din 2018, iar dupa Romania au fost consemnate majorari semnificative si in Ungaria, de 12,4%.
Au avut loc majorari de sub 10% in: Letonia (8,6%), Cehia (8,6%), Lituania (8,4%), Estonia (7,7%), Bulgaria (7,1%), Polonia (6,9%), Slovacia (6,5%), Slovenia (4,8%) si Croatia (4,8%). Astfel, corelatia dintre inflatie si salarii se pastreaza, desi evolutiile sunt diferite de la tara la tara.
"In majoritatea tarilor europene cresterea nominala a salariilor a depasit cu mult nivelul de crestere a productivitatii. Companiile au absorbit costurile salariale mai ridicate acceptand marje de profit mai scazute, preferand mentinerea preturilor la produsele comercializate la acelasi nivel de pana acum, limitand astfel impactul asupra inflatiei. Exceptie de la acest trend se observa in Romania si Turcia, unde inflatia devanseaza in prezent estimarile", arata analiza Euler Hermes.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In Romania anului 2018, leul are o depreciere de -1,2% fata de dolar si de -0,2% fata de euro.
"In ceea ce priveste nevoia de finantare externa bruta, in Romania aceasta se situeaza la 134% din rezervele valutare. Ungaria are un excedent de cont curent si un deficit fiscal acceptabil, iar nevoile sale de finantare externa sunt adecvate, reprezentand doar 75% in rezervele valutare. Polonia afiseaza o nevoie de finantare externa in raport cu rezervele sale valutare de 136%, bazate, in general, pe o macroeconomie relativ solida", mai releva analiza Euler Hermes.
Salarizare 2018. Ce situatii creeaza cele mai mari PROBLEME in practica
Modificarile din Codul Fiscal care au intrat in vigoare chiar de la 1 ianuarie 2018 au creat valva pe piata muncii si nici nu este de mirare. Salarizarea este oricum un domeniu sensibil, care se afla in permanenta in vizorul autoritatilor.
Erorile abunda si din acest motiv constituie o sursa majora de pericole si de stres pentru angajatori, manageri HR, inspectori HR, etc.
Mai multe detalii aici >>>