Legea concurentei modificata incalca legislatia europeana

legea concurenteimembri consiliul concurenteilegea concurentei sesizare ccr
Legea concurentei modificata incalca legislatia europeana
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, considera ca proiectul care modifica Legea concurentei incalca legislatia europeana si precizeaza ca situatia nu se va schimba pana cand aceste aspecte nu vor fi corectate si armonizate. 
 
La jumatatea saptamanii in curs, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins sesizarile presedintelui Klaus Iohannis, PNL si USR privind modificarile aduse Legii concurentei, stabilind ca acestea sunt constitutionale.
 
In sesizarea facuta se amintea faptul ca modificarile au fost adoptate tacit de Camera Deputatilor, iar la Senat i-au fost aduse 38 de modificari la peste 20 de articole, care au vizat compunerea plenului Consiliului Concurentei, modalitatea de numire a membrilor plenului, stabilirea atributiilor acestora, modificarea conditiilor pe care acestia trebuie sa le indeplineasca, modificarea reglementarilor in caz de vacanta a functiei de presedinte al Consiliului Concurentei, modificarea dispozitiilor referitoare la aspectele examinate si dezbatute in plen de Consiliul Concurentei, functiile publice de specialitate din cadrul institutiei, interdictiile dupa incheierea angajarii in cadrul institutiilor publice, modificarea statutului secretarului general si al secretarului general adjunct si, nu in ultimul rand, introducerea art. II si art. III, cu efect direct in ceea ce priveste schimbarea conducerii Consiliului Concurentei, informeaza Agerpres.
 
"O interventie legislativa de o asemenea amploare si realizata cu privire la dispozitii de o importanta deosebita din cuprinsul Legii nr. 21/1996 ce reglementeaza functionarea unei autoritati autonome cu responsabilitati clare in statul roman si in aplicarea dispozitiilor tratatelor si legislatiei Uniunii Europene nu numai ca deturneaza actul normativ de la scopul initiatorului si de la forma adoptata de Camera Deputatilor, dar reprezinta si o incalcare flagranta a principiului bicameralismului prevazut de art. 61 alin. (2), prin raportare la art. 75 din Constitutie, astfel cum acesta a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale", preciza presedintele Romaniei in sesizarea amintita, conform aceleiasi surse.
 
De asemenea, in cadrul aceleiasi sesizari, se atrage atentia asupra faptului ca modificarea impusa pentru a fi numit in functia de membru al Consiliului Concurentei, prevazuta de actul normativ - "sa nu fie incapabila ori sa nu fi fost condamnata pentru infractiuni savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani sau mai mare" - contravine Constitutiei, intrucat instituie o decadere perpetua din acest drept.
 
Totodata, sunt vizate si prevederile potrivit carora, conform aceleiasi surse, "in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Camera Deputatilor si Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurentei. Actualii membri ai Consiliului pot fi propusi si numiti in oricare dintre functiile prevazute de prezenta lege".
 
Klaus Iohannis a atras atentia ca, in realitate, mandatele in curs ale membrilor Consiliului Concurentei vor inceta la data depunerii juramantului de catre membrii Consiliului Concurentei ce vor fi numiti prin hotarare a Camerei Deputatilor si Senatului, aratand ca se incalca principiul neretroactivitatii legii civile, potrivit sursei citate. 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea concurenteimembri consiliul concurenteilegea concurentei sesizare ccr

Data aparitiei: 24 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea concurentei modificata incalca legislatia europeana Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]