Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, considera ca proiectul care modifica Legea concurentei incalca legislatia europeana si precizeaza ca situatia nu se va schimba pana cand aceste aspecte nu vor fi corectate si armonizate.
La jumatatea saptamanii in curs, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins sesizarile presedintelui Klaus Iohannis, PNL si USR privind modificarile aduse Legii concurentei, stabilind ca acestea sunt constitutionale.
In sesizarea facuta se amintea faptul ca modificarile au fost adoptate tacit de Camera Deputatilor, iar la Senat i-au fost aduse 38 de modificari la peste 20 de articole, care au vizat compunerea plenului Consiliului Concurentei, modalitatea de numire a membrilor plenului, stabilirea atributiilor acestora, modificarea conditiilor pe care acestia trebuie sa le indeplineasca, modificarea reglementarilor in caz de vacanta a functiei de presedinte al Consiliului Concurentei, modificarea dispozitiilor referitoare la aspectele examinate si dezbatute in plen de Consiliul Concurentei, functiile publice de specialitate din cadrul institutiei, interdictiile dupa incheierea angajarii in cadrul institutiilor publice, modificarea statutului secretarului general si al secretarului general adjunct si, nu in ultimul rand, introducerea art. II si art. III, cu efect direct in ceea ce priveste schimbarea conducerii Consiliului Concurentei, informeaza Agerpres.
"O interventie legislativa de o asemenea amploare si realizata cu privire la dispozitii de o importanta deosebita din cuprinsul Legii nr. 21/1996 ce reglementeaza functionarea unei autoritati autonome cu responsabilitati clare in statul roman si in aplicarea dispozitiilor tratatelor si legislatiei Uniunii Europene nu numai ca deturneaza actul normativ de la scopul initiatorului si de la forma adoptata de Camera Deputatilor, dar reprezinta si o incalcare flagranta a principiului bicameralismului prevazut de art. 61 alin. (2), prin raportare la art. 75 din Constitutie, astfel cum acesta a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale", preciza presedintele Romaniei in sesizarea amintita, conform aceleiasi surse.
De asemenea, in cadrul aceleiasi sesizari, se atrage atentia asupra faptului ca modificarea impusa pentru a fi numit in functia de membru al Consiliului Concurentei, prevazuta de actul normativ - "sa nu fie incapabila ori sa nu fi fost condamnata pentru infractiuni savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani sau mai mare" - contravine Constitutiei, intrucat instituie o decadere perpetua din acest drept.
Totodata, sunt vizate si prevederile potrivit carora, conform aceleiasi surse, "in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Camera Deputatilor si Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurentei. Actualii membri ai Consiliului pot fi propusi si numiti in oricare dintre functiile prevazute de prezenta lege".
Klaus Iohannis a atras atentia ca, in realitate, mandatele in curs ale membrilor Consiliului Concurentei vor inceta la data depunerii juramantului de catre membrii Consiliului Concurentei ce vor fi numiti prin hotarare a Camerei Deputatilor si Senatului, aratand ca se incalca principiul neretroactivitatii legii civile, potrivit sursei citate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<