Ministerul Muncii a emis miercuri un comunicat cu privire la decizia CCR care precizeaza ca majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie este constitutionala.
"Articolul 86 din Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii stabileste ca valoarea punctului de pensie sa fie de 1.775 de lei, de la 1 septembrie 2020.
Prin OUG 135/2020, Guvernul a decis modificarea valorii punctului de pensie la 1.442 lei, tinand cont de evolutia principalilor indicatori bugetari pe primele luni ale anului 2020, de necesitatea gestionarii eficiente a finantelor publice pentru a servi interesul public pe termen lung, in contextul crizei economice cauzata de pandemia SARS COV-2", transmite Ministerul Muncii printr-un comunicat oficial.
De asemenea, se precizeaza ca, ulterior, in perioada electorala, la momentul dezbaterii si aprobarii Legii de aprobare a OUG 135/2020, Parlamentul Romaniei a decis modificarea valorii punctului de pensie de la 1.442 la 1.775 de lei.
“Avand in vedere necesitatea incadrarii in limita de deficit bugetar instituita prin reglementari europene, precum si asigurarii platii acestora in viitor, Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020.
In acest moment, asteptam publicarea deciziei motivate a Curtii Constitutionale. Legea va merge spre promulgare la presedintele Romaniei, care are posibilitatea sa solicite reexaminarea acesteia de catre Parlamentul Romaniei”, au informat reprezentantii ministerului.
„Parlamentul se va pronunta pe ceea ce este de facut pe viitor. In ceea ce priveste pensiile, e important sa avem echitate, contributivitate in sistem. Atunci cand vorbim despre pensii, cel mai important lucru este ca ele sa poata fi platite, iar sistemul de pensii sa ramana sustenabil. Aplicarea cresterii de 40%, declarata constitutionala, ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului, ceea ce este imposibil de sustinut in acest moment”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, conform aceleiasi surse.
Totodata, ministrul Muncii a amintit ca Guvernul Orban a luat decizia ca pensiile sa se majoreze cu 14%, acesta fiind un procent care poate fi sustinut si care va face posibila majorarea astfel incat sa nu se ajunga la blocaje care, ulterior, sa-i afecteze si pe pensionari si pe salariati.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<