Ministerul Muncii face unele precizari privind Decizia nr. 702 din 31.10.2019 a Curtii Constitutionale a Romaniei referitoare la indicele de corectie prevazut la art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Din dorinta de a aduce clarificarile necesare asupra modului unitar de aplicare a prevederilor art. 170 din Legea nr.263/2010 dupa data de 10 februarie 2020, data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Deciziei nr.702/2019 a Curtii Constitutionale, formulam urmatoarele precizari cu caracter general:
Potrivit dispozitiilor art.147 alin. (4) din Constitutia Romaniei, "Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor."
Decizia CCR are in vedere aplicarea indicelui de corectie prevazut la art. 170 din Legea nr.263/2010 si in cazul persoanelor care au fost inscrise la pensie de invaliditate in temeiul Legii nr.19/2000 si care au indeplinit, respectiv vor indeplini conditiile pentru pensia de limita de varsta in temeiul Legii nr.263/2010.
Valoarea indicelui de corectie care se va aplica la punctajul mediu anual, determinat in conditiile art. 95 din Legea nr.263/2010, este cea in vigoare la data la care s-au deschis, respectiv se vor deschide drepturile de pensie pentru limita de varsta.
Pensiile de invaliditate acordate conform Legii nr.19/2000 si care au devenit pensii pentru limita de varsta anterior datei de 10.02.2020 vor fi revizuite din oficiu. in situatia in care cuantumul revizuit este mai mare decat cel aflat in plata, noile drepturi se acorda de la data de 10.02.2020.
In vederea aplicarii intocmai a dispozitiilor Deciziei CCR, aplicatia informatica de Stabiliri Prestatii urmeaza a se modifica in mod corespunzator.
Sursa: Ministerul Muncii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata salariului in acord. Normarea muncii. Munca suplimentaraIntrebare: Suntem o societate de productie, si dorim sa trecem la plata salariului in acord pentru salariatii din departamentul de productie. Se poate stabili acest tip de plata doar pentru un singur departament, sau trebuie pentru toate departamentele ce apartin productiei? Va rog sa ne spuneti cine ar trebui sa stabileasca pretul pentru fiecare unitate de produs? Si cine ar trebui sa efectueze normarea? De asemenea in cazul in care salariatul nu reuseste sa efectueze norma stabilita, si ramane peste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligativitatea desemnarii unui lucrator cu atributii SSMIntrebare: Suntem o companie din domeniul de activitate pizzerie-restaurant cu livrare la domiciliu si peste 100 angajati. Serviciul de SSM este externalizat, avem implementat si HACCP. Persoana care avea cursul de inspector SSM si care se ocupa si de HACCP va pleca din firma. In acesta situatie trebuie sa avem o alta persoana din firma care sa aiba cursul de inspector SSM chiar daca serviciul de SSM este externalizat? Dar cu privire la HACCP?Trebuie un consultant extern? Ne-ar interesa pe aceasta speta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<