Cadouri in bani sau tichete cadou acordate cu ocazia Craciunului. Ce impozite si contributii se opresc?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
04 Decembrie 2019
04 Decembrie 2019
Isabela Alexe
Isabela Alexe
tichete cadou conditiibonificatieavantaj salarialcraciuncontributii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nenumarate companii acorda in preajma sarbatorilor de iarna bonificatii angajatilor, fie in numerar, fie sub forma de tichete cadou. Vom vedea cum se procedeaza in cazul in care firma doreste ca in luna decembrie sa acorde angajatilor bonificatie in valoare de 500 lei. 
 
Stabilim astfel daca e considerata avantaj salarial fiind acordata sub forma de bani si daca se vor opri contributii sociale si impozit sau daca, in cazul in care se acorda sub forma de tichete cadou se va opri doar impozit de 10%. 
 
 
Raspunsul specialistului:
 
 
Conform prevederilor art. 76 alin.(4) lit.a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
 
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
 
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
 
Astfel, doar cadourile in bani si tichetele cadou acordate cu ocaziile de mai sus (ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, 8 martie), in limita a 150 lei si prevazute in contractul de munca nu sunt venituri impozabile.
 
In orice alte situatii, tichetele cadou sunt venituri impozabile.
 
Aceeasi prevedere se regaseste in Codul fiscal in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b).  
Prin urmare, tichetele cadou se pot acorda fara a fi taxate cu contributii sociale si impozit pe venit cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase precum si salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie in limita sumei de 150 lei/persoana.
 
Spre exemplu, angajatorul acorda cu ocazia Craciunului fiecarui salariat cadouri in bani sau tichete cadou in suma de 500 de lei.
 
Daca tichetul cadou sau cadoul in bani este acordat:
 
- unui salariat fara copii minori, ceea ce depaseste 150 lei (350 lei) intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale;
- unui salariat cu un copil minor, ceea ce depaseste 300 lei (200 lei) intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale;
- unui salariat cu doi copii minori, ceea ce depaseste 450 lei (50 lei) intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
Daca angajatorul acorda cadouri in bani sau tichete cadou de 500 lei, suma de 350 lei va intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale in cazul salariatilor fara copii minori.
 
In cazul salariatilor cu copii minori se poate acorda cel mult 150 lei/salariat si 150 lei/copil minor, neimpozabili si netaxabili cu contributii sociale.
 
Suma de 500 lei acordata sub forma de tichete cadou va putea fi doar impozitata si nu va fi supusa calculului contributiilor sociale numai daca acordarea acesteia este reglementata in contractul de munca (individual sau colectiv).
 
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
 
Legea care reglementeaza acordarea tichetelor cadou este Legea nr. 165/2018.
 
Asa cum observati, prevederea legala mai sus citata exclude din baza de calcul al contributiilor sociale tichetele cadou acordate potrivit Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare si a Normelor metodologice de aplicare aprobate prin Hotararea Guvernului ne. 1045/2018, publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 9 ianuarie 2019, pentru cheltuieli sociale.
 
Astfel, conform art. 15 alin. (1) din Legea nr. 165/2018, tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate ocazional, angajatilor, pentru cheltuieli sociale.
 
Angajatii pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuieli sociale (art. 11 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare aprobate prin H.G. nr. 1045/2018).
 
Prin urmare, numai tichetele cadou acordate pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale, prevazute de contractul de munca altele decat cele prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal (alte ocazii decat ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, 8 martie) nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale indiferent de valoarea tichetelor cadou.
 
Daca tichetele cadou sunt acordate cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, 8 martie, ele vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiile sociale daca depasesc suma de 150 lei.
 
In situatia expusa, tichetele cadou pot fi acordate fara taxare cu contributii sociale daca se intocmeste act aditional la contractul de munca si se reglementeaza conditia acordarii acestora.
 
Sumele astfel acordate sunt considerate cheltuieli sociale daca se incadreaza in fondul de 5% din fondul de salarii conform art. 25 alin. (3), pct. 4 din Codul fiscal.
 
In concluzie, daca prima de 500 lei este acordata cu ocazia Craciunului sub forma de cadou in bani pentru ceea ce depaseste 150 se vor calcula atat contributiile sociale cat si impozit. Daca prima va fi acordata cu ocazia Craciunului sub forma de tichete cadou pentru ceea ce depaseste 150 se va calcula numai impozit daca tichetele cadou sunt acordate pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale si sunt prevazute de contractul de munca (individual sau colectiv).
 
 
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru www.portalcodulfiscal.ro
 
 
 
cadouri in bani, tichete cadou, contributii sociale, impozit

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]